Hoe gevaarlijk is het Zika virus
24 februari 2016 

Hoe gevaarlijk is het Zika virus

Hoe gevaarlijk is het Zika virus. Als je de nieuwszenders mag geloven dan is het verband tussen het Zika virus en de ernstige hersenafwijking microcefalie (en andere ernstige neurologische afwijkingen) al vast gesteld. Zelfs zou het al bewezen seksueel overdraagbaar zijn.

Ga je echter zelf op onderzoek uit in officiële documenten * , dan blijkt dat dit verband in het geheel niet bewezen is. Wel lijkt er een sterke associatie met het Zika virus te zijn. Maar dat wil niet zeggen dat er al bewijs is voor een verband van dit virus met microcefalie. Er kunnen wel degelijk andere veroorzakers zijn, wellicht ook in samenhang met het Zika virus en de muggen. De grote wolken (met een nieuw soort pesticide) die gespoten worden in gebieden waar muggen zijn die het Zika virus dragen kunnen ook een veroorzaker zijn.

Het Zika virus stond eigenlijk bij experts lang bekend als een tamelijk onschuldig virus, overgebracht door muggen, dat zorgt over het algemeen voor mildere infecties dan de verwante dengue- en chikungunya-virussen.

Waarom heeft de De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 1 februari dan  ‘een medische noodsituatie van internationale zorg’ afgekondigd. Wat betekent dit? Deze afkondiging is de enige manier die de WHO heeft om een oproep tot wereldwijde samenwerking van onderzoekers te doen.  Een signaal aan de wereld om aan de slag te gaan. En dat is hard nodig. Er moet vastgesteld worden of er inderdaad een samenhang bestaat tussen het Zika virus en de geboorten van kinderen met ernstige hersenafwijkingen en neurologische aandoeningen. Men moet hiervoor wereldwijd alle onderzoeken coördineren en volgens de zelfde standaard werken.

Er blijkt namelijke geen standaard definitie van microcefalie te zijn. Op 2 februari 2016 waren er in Brazilië 1113 gevallen van microcefalie onderzocht. Bij 404 baby’s werd de microcefalie bevestigd. Bij 17 van deze baby’s is het Zika virus gevonden maar dat wil dus niet zeggen dat dit de veroorzaker is. Daar moet noch duidelijkheid over komen.

Dit verband wordt nu wel in Brazilië gelegd en is eerder ook gelegd na een uitbraak van het Zika virus in Frans Polynesië, in 2014 op een van de eilanden. In patiënt-controle-studies moet heel nauwgezet bekeken gaan worden waaraan de vrouwen zijn blootgesteld in de 9 maanden van hun zwangerschap.

Zolang er zo veel onduidelijk is kan je maar 1 ding doen; je goed beschermen tegen muggen. Zeer zeker als je zwanger bent, want ook ziekten als dengue, gele koorts en chikungunya zijn nooit, maar dan zeker niet, goed voor je.

* Bron:
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C2895

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen