Wat doen isoflavonen voor jou?

Wat kunnen isoflavonen voor jou betekenen.

Isoflavonen hebben positieve effecten op de gezondheid.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben verschillende
gezondheidsbevorderende eigenschappen van isoflavonen aangetoond.

De volgende gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan isoflavonen:
.

  • Het verminderen van menopauzeklachten –  Recente studies hebben
    aangetoond dat soja isoflavonen opvliegers tijdens menopauze kunnen verminderen en de botsterkte van oudere vrouwen op peil kunnen houden.
  • Veel problemen van de menopauze en postmenopauze kunnen verminderen als men soja isoflavonen inschakelt in het dieet.
  • Verminderen van hartkwaalrisico – Soja isoflavonen schijnen de risico’s op hart – en vaatziektes te kunnen verminderen. De isoflavonen remmen de aderverkalking waardoor de kans op een hartaanval verkleint. Uit een overzicht van 38 gecontroleerde studies over soja en hartkwalen blijkt dat soja absoluut efficiënt is om het cholesterolprofiel te verbeteren.
  • Bescherming van prostaat – De inname van producten, rijk aan isoflavonen, kan het risico op de vorming van prostaat kanker verkleinen. Studies tonen aan dat isoflavonen de kankergroei van de prostaat vertraagt en ertoe leidt dat kankercellen van de prostaat afsterven. De isoflavonen reageren op kankercellen op dezelfde manier als vele algemene geneesmiddelen voor de behandeling van kanker.
  • Isoflavonen verbeteren de botdichtheid – Soja isoflavonen verbeteren de botdichtheid en helpen om osteoporose te voorkomen.

Dit is een van de redenen waarom de mensen in China en Japan zeer zelden last hebben van osteoporose. Terwijl in Europa en Noord-Amerika dit zeer veel voorkomt.

In tegenstelling tot oestrogeen, dat alleen de botontkalking vermindert, wordt aan de hand van bewijsmateriaal gezien dat isoflavonen ook een rol spelen in het aanmaken van nieuw beenweefsel.

Niet alle studies boeken dezelfde resultaten, maar het bewijsmateriaal maakt duidelijk dat soja isoflavonen kunnen bijdragen tot het verminderen van osteoporose.
.

  • Verminderd kanker risico – De werking van isoflavonen tegen kankercellen is gelijkaardig aan dat van vele algemene kanker behandelende geneesmiddelen. Studies op bevolkingsgroepen tonen een duidelijk verband aan tussen de consumptie van isoflavonen en een verminderd risico op borst- en darmkanker. De vrouwen die de meeste sojaproducten en ander voedsel rijk aan isoflavonen aten verminderden hun risico van darmkanker met 54%.

Isoflavonen zijn natuurlijke planthormonen. Zij behoren tot de fytochemicaliën. Dit zijn plantaardige stoffen die geen voedingswaarde hebben maar toch gezondheidsbevorderende eigenschappen bezitten.

.

.

Over de schrijver
Reactie plaatsen