Een leuke oefening voor sterke botten

Hieronder vind je een leuke oefening voor sterke botten, ook voor mannen :-)

Na je 50e, bij mannen maar vooral bij vrouwen tijdens en na de menopauze, vermindert de sterkte van je botten. Je kunt dan last krijgen van osteoporose (botontkalking).

Lichte mensen hebben hier eerder en meer last van dan donkere mensen.

Veel bewegen helpt om je botten sterker te houden en daarbij is het belangrijk om echt gewicht op je botten uit te oefenen.

Fietsen en zwemmen, hoewel gezond, doet daarom niet veel aan het instant houden van sterke botten. Wandelen natuurlijk wel en dat is ook heel belangrijk als je al last hebt van osteoporose.

Wie niet ernstig last heeft van osteoporose (botontkalking), mag de gewrichten normaal belasten. Een hele goede oefening voor sterke spieren, botvorming en uithoudingsvermogen is touwtje springen.
Als springtouw kun je een gewoon touw gebruiken maar er zijn ook goede springtouwen te koop in sportwinkels. Touwtje springen kan ook goed dienen als warming-up voor andere sporten. Draag wel goede sportschoenen.

Spring bijvoorbeeld als volgt;

  • Begin twee minuten rustig met regelmatig of ‘wandelend’ springen.
  • Spring vervolgens op verschillende manieren: afwisselend op een been
    (1 minuut per been).
    .
  • Knieën hoog (1 minuut)
    .
  • Dan even heel snel (30 seconden), dan weer twee minuten rustig.

Herhaal dit enkele keren, forceer niets. Bouw het rustig op en probeer drie keer per week te springen. Je zal ervaren dat het steeds makkelijker gaat.

Het wordt extra leuk om te doen als je de ervaring terug haalt van hoe leuk je het vond en met hoeveel plezier je dit als kind deed. Denk daar aan tijdens het springen en geniet.

Veel spring plezier.
Kijk voor meer tips op: https://www.sprankelendleven.nl/