Hormoonbehandeling, doen of niet ?
Hormoonbehandeling, doen of niet?
Als je bij de dokter met ernstige menopauze klachten komt is het eerste en vaak het enige dat je te horen krijgt: “Ik kan je een hormoonbehandeling (HRT) voorschrijven”. Of je moet er mee leven.
En dat terwijl er zeer veel nadelen en zelfs gevaren kleven aan synthetisch hormoongebruik zoals bij een wetenschappelijk onderzoek werd geconstateerd. De resultaten van dit onderzoek werden in 2003 in het medisch tijdschrift “The Lancet”gepubliceerd.
Men heeft 4 jaar lang een miljoen vrouwen -met overgangsklachten gevolgd. Deze vrouwen waren tussen de 50 en 64 jaar. En kregen een synthetische hormoonbehandeling.
De uitkomsten waren schrikbarend en de studie werd dan ook voortijdig stop gezet. (Men had 8.5 jaar gepland)
Synthetisch hormoongebruik kan bijzonder schadelijke bijwerkingen hebben en zorgt voor een verhoogd risico op borstkanker, hart- en vaatziekten (hartinfarct en beroerte) en bij oudere vrouwen voor een verhoogde kans op dementie.
Wellicht nog beangstigender is de uitkomst uit een onderzoek in de VS, namelijk dat bepaalde vormen van HRT de hersenen doen krimpen bij vrouwen in de postmenopauze.
Twee belangrijke gebieden van de hersenen die in verband staan met denkprocessen en geheugen waren kleiner bij vrouwen die een hormoonbehandeling gevolgd hadden dan bij hen die een placebo kregen toegediend.
Het hersenvolume was 2,37 kubieke centimeter kleiner in de frontale kwabben (of voorhoofdskwabben) en 0,10 kubieke centimeter kleiner in de hippocampus.
Dit wordt mede bevestigd door het artikel in de ‘Lancet’ waarin wordt geconcludeerd dat hormoonbehandeling “substantieel het risico verhoogt op elke oorzaak van dementia en cognitieve aftakeling”.
Tijdens hormoongebruik (maakt niet uit op welke manier, ook pleisters) heb je gemiddeld anderhalf keer zo veel kans om borst kanker te krijgen. Hoe langer je gebruikt, hoe hoger de kans. Na gebruik daalt het risico weer. Binnen 5 jaar is er geen aantoonbaar verschil meer.
In 2005 waarschuwde ook de wereldgezondheidsorganisatie voor het verhoogde risico op kanker bij het gebruik van hormonale middelen. Diverse andere studies komen ook met dit onderzoeksresultaat.
Sinds kort heeft men ontdekt dat deze hormoonbehandeling bij vrouwen in de overgang ook een verhoogde kans op huidkanker geeft (Leidse universiteit 2009).
Wel bleek bij alle onderzoeken dat synthetische hormoon preparaten een positieve invloed hebben op osteoporose (botontkalking) Er kwamen minder wervelfracturen voor. Dit effect verdween echter weer na het stoppen met de hormoonbehandeling. En natuurlijk, het hielp tegen opvliegers en zweetaanvallen en soms verbeterde het het gevoel van welbevinden. Het verkleint ook de kans op kanker van de dikke darm.
Maar over het algemeen zullen deze voordelen niet opwegen tegen de nadelen.
Bovendien blijkt dat na het stoppen met de hormoonbehandeling veel vrouwen weer opnieuw (en vaak zelfs nog heviger dan vroeger) overgangsklachten krijgen.
Heb je ernstige menopauze klachten en kies je ondanks alles toch bewust voor een synthetische hormoonbehandeling (HRT), probeer het dan niet langer dan 3 tot 6 maanden te gebruiken.
Hormoonbehandeling, doen of niet…daar is dus niet zomaar met ja of nee op te antwoorden.
Wil je geen synthetische hormonen maar wel wat aan je (ernstige) overgangsklachten doen. Vraag dan informatie aan via deze website: https://www.sprankelendleven.nl . Ik kan je dan laten kennismaken met een gezonde, natuurlijke manier om zonder bijwerkingen, van je klachten af te komen. En/of lees het e-boek over de menopauze.
Wil je reageren, of je eigen ervaring vertellen, dan kan dat hieronder.