Leeftijd overgang

De leeftijd waarop je aan de overgang begint ligt tussen de 40 en 58 jaar. Gemiddeld is het rond het 51e levensjaar. Er zijn echter ook vrouwen die al met 30 jaar in de overgang komen of deze periode pas na hun 60e bereiken.

Net zo als bij het voor de eerste keer ongesteld worden, is ook de leeftijd waarop de overgang intreedt heel verschillend.

Vaak kom je er pas achter dat je aan de overgang begonnen bent als je opvliegers krijgt. Ga je er dan meer over horen of lezen. Dan ontdek je dat  klachten die je al langer hebt, door het begin van de overgang komen. Deze periode wordt ook wel peri- of pre-menopauze genoemd.

Heel veel vrouwen maken zich nodeloos ongerust over wat ze voelen. Helemaal als hun arts zegt dat ze veel te jong zijn om last van de overgang te hebben. Of dat ze, omdat ze nog steeds ongesteld zijn, geen last kunnen hebben. Klachten kunnen al 10 jaar voor het stoppen van de maandstonden optreden. Er ontstaan dan lichamelijke en vaak ook geestelijke veranderingen.

Slechts 10 % gaat met vragen naar de huisarts. De taak van de huisarts is om overgangsklachten te onderscheiden van andere lichamelijke en/of psychische klachten.

Helaas gaat hier nogal eens wat mis. Als de arts geen aanwijsbare lichamelijke klachten kan vinden, worden de klachten vaak afgedaan als stress, overspannenheid, depressie of burn-out. En dus word je daarvoor behandeld. Ook een bloedtest laat niet altijd zien dat de overgang al is begonnen, ook al is dit wel zo.

Laat je niet aanpraten dat het een burn-out of zo is als dat voor jouw gevoel niet zo is. Luister zelf goed naar je lichaam en intuïtie. Jij voelt en weet het beste wat er aan de hand is!
Gerda
Door

Gerda

op 28 May 2016

Ik ben pas vorig jaar op mijn 58ste jaar met de overgang begonnen. Erg laat ik vraag me af of dit vaker voorkomt

Linda
Door

Linda

op 18 Aug 2016

Dat gebeurt inderdaad vaker Gerda. De leeftijd waarop de overgang begint is voor iedere vrouw anders. Naarmate je later in de overgang komt krijg je ook later last van de lichamelijke veranderingen zoals botontkalking etc. Dus laat in de overgang komen heeft zo z'n voordelen :-)

Reactie plaatsen