De Overgang

De overgang luidt het einde in van een vruchtbare periode.  Veroorzaakt door een afname in productie van de vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen. Het is een natuurlijke verandering, in en van je lichaam. De overgang is geen ziekte! (Al kan je je er wel ziek van voelen). Het is een normaal levensproces, ook wel pre-menopauze genoemd. De periode voor je laatste menstruatie.

Gemiddeld duurt dit 10 jaar en begint rond je 40e levensjaar. Je eierstokken gaan langzaam minder hormonen aanmaken. Dit veroorzaakt plotselinge dalingen en schommelingen in je oestrogeenspiegel.


Je groeit in deze tijd toe naar een fase waarin hormonen niet meer zo veel invloed op je leven hebben. Je zou kunnen zeggen dat je eindelijk weer van jezelf wordt. Men noemt het ook wel eens de 2e pubertijd.

Er verandert heel veel, zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied. En inderdaad, dat kan minstens zo heftig zijn als de pubertijd en net zo veel, of meer, invloed hebben op je leven. De een reageert heftiger op deze hormoonverandering dan de ander, net als in de pubertijd.

Veel vrouwen hebben geen idee dat ze met rasse schreden de overgang naderen of misschien al in de overgang zitten.

Je bent in de bloei van je leven. Geniet volop van alles en dan krijg je de overgang... Je merkt een verandering in je menstruatie, krijgt misschien opvliegers of last van nachtzweten. Dan weet je een ding zeker, het is zo ver. Je bent in de overgang.

Je menstruatie verandert, wordt vaak onregelmatig. Het kan korter, langer, heftiger of minder worden en er kunnen bloedstolsels bij zitten. Hoe dichter je bij de laatste menstruatie komt hoe meer lichamelijke verschijnselen je kunt krijgen.
Reactie plaatsen