Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest
08 september 2022 

Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest

Dit is een gezegde dat ik vroeger al van mijn oma hoorde…Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest…Heb je hier ooit wel eens dieper over na gedacht…Je maakt je over het algemeen zorgen om iets waarvan je denkt dat het zo gaat gebeuren, ook al is het nog niet zo ver.

Zoals Byron Katie zegt: “Een gedachte is ongevaarlijk totdat we er geloof aan hechten. Het zijn niet onze gedachtes maar het geloof wat we aan ze hechten, wat lijden veroorzaakt. Geloof niet alles wat je denkt”

Angst komt voort uit een gedachte die je gelooft

En dan…als de tijd daar is…gebeurt het dan echt?

Vaak niet, of het is minder erg. De omstandigheden zijn veranderd of… In ieder geval heb jij je zorgen voor niets gemaakt. Zonde van je tijd en energie…toch? Bovendien heeft het je belemmerd en/of tegengehouden van het creëren van positieve situaties.

Creëren? Ja creëren! Jouw gedachten creëren voor een groot deel jouw wereld.

Als jij er werkelijk voor de volle honderd procent van overtuigd bent dat iets gebeurt, dan ervaar je meestal ook dat dat zo gebeurt.

Maak jij je ongelofelijk veel zorgen om een situatie in de toekomst en ben je er van overtuigd dat het slechtste scenario zal uitkomen,. Dan geef je jezelf niet veel kans om jouw mogelijkheden voor die slechte toekomstige situatie te veranderen. Jouw zorgen slokken je helemaal op en aan mogelijke oplossingen ga je totaal voorbij.

Wat denk je…hoe groot is de kans dan dat jouw angst uit komt. Heel groot toch…

Stel nu eens dat je jouw zorgelijke gedachten aan de kant kan zetten. Je realiseert je dat je dit denkt en dan zeg je tegen jezelf….Ok, dit is een mogelijkheid maar het hoeft helemaal niet zo te gaan. Ik weet nog niet hoe er een oplossing kan komen maar stel dat die er komt. Dan ziet mijn toekomstig plaatje er heel anders uit.

En stel je dan eens voor hoe het goed het zou kunnen gaan. Leef je helemaal in, zie het in je gedachten, voel het, ruik het, ervaar de reacties van anderen als je vertelt hoe goed het nu gaat. Kortom duik er volledig in, beleef het totaal. Doe dat minimaal een paar minuten, of voor zolang als je nodig hebt.

Kom dan weer in de hedendaagse wereld. Hoe voel je je nu, blij, relaxt? Goed zo, dat voelt toch veel beter.

Misschien zeg je nu; ja maar ik heb mezelf toch bedot, in de maling genomen met die positieve gedachten. Dat slaat toch nergens op.

O... is dat werkelijk zo?

En hoe zit dat dan met die negatieve gedachten, dat slechte scenario. Is dat dan wel waar.

Waarom heb je er geen probleem mee om te denken, te geloven dat dat gebeurt, dat die negatieve gedachte wel waar is. Waarom zou dat positieve beeld verder van de werkelijke toekomstige situatie staan dan dat negatieve beeld?Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest

Wat zit een mens toch raar in elkaar denk ik wel eens. Waarom is het heel normaal om je zorgen te maken over de toekomst, ook al weet je nu niet hoe die negatieve ideeën vorm gaan krijgen, het is immers nog niet gebeurd. Terwijl als je je geen zorgen maakt en vertrouwen hebt dat er een oplossing, een verandering komt, dat je positieve gedachten waar kunnen worden, mensen je vaak als onrealistisch bestempelen.

Waarom zou het negatieve realistischer zijn dan het positieve. Het ligt allebei in de toekomst, in het ongewisse. Feit is dat je als je je geen zorgen over de toekomst maakt, je veel fijner leeft in het nu, in het heden. Je staat veel positiever in het leven en trekt daardoor ook betere situaties, mogelijkheden en positievere mensen aan. En, je leeft immers nu!!!

Want zeg nu zelf…met wie ga jij het liefst om, een mens die gebukt gaat onder zorgen. Of iemand die meestal de zonnige kant van het leven ziet, ook al zal niet alles in haar/zijn leven van een leien dakje gaan.

Wil jij je bewuster zijn van hoe jouw gedachten werken en wil je ze graag zelf in de hand hebben. Dan is dit boek van Byron Katie een goede hulp hierbij.

Hoe denk jij over de invloed van jouw gedachten? Reageer hieronder.

Over de schrijver
Trubbelke
Door

Trubbelke

op 25 Nov 2016

Ik wil reageren op de vraag waarom mensen het liever negatief dan positief inzien. In een aantal gevallen is het zo dat ikzelf althans er liever vanuit ga dat het kan tegenvallen, dan kan het in werkelijkheid alleen maar meevallen. Als ik er positief over denk en het verloopt niet goed (die kans is in mijn geval over mijn zorgen zo'n 80%...), dan is het zo'n domper als het tegenvalt. Dus het is niet altijd onzin om zo te denken, soms is het zelfbescherming!

Levensgenieter met een positive instelling.
Door

Levensgenieter met een positive instelling.

op 13 Feb 2017

Vermoeiend. Het is gewoon makkelijker om negatief te zijn. Het leven is vaak moeilijk en dan valt het vaak niet mee om positief te zijn. Ik zelf zie vrijwel altijd eerst de positieve kant omdat de ervaring mij geleerd heeft dat deze benadering zijn vruchten afwerpt. Ik zie het dus liever positief en als het soms anders uitpakt is er tijd zat om daar een oplossing voor te vind.Brigitte

Reactie plaatsen