Verkoudheid of griep dit kan je er tegen doen
14 april 2021 

Verkoudheid of griep dit kan je er tegen doen

Sommige perioden van het jaar lijkt het wel of iedereen om je heen een verkoudheid of griep heeft maar wat kan je er tegen doen.

Weet wel, je wordt niet ziek omdat je geen jas aan trekt als het koud is.

Griep is een virus dat pas toe kan slaan bij verminderde weerstand. Ik merk dat zelf goed als ik een paar dagen heel weinig slaap, vaak voel ik dan het een begin van een verkoudheid opkomen.

Wat kan je nu zelf doen om te voorkomen dat je besmet wordt of, als je al verkouden of ziek bent, zo vlug mogelijk beter te worden.

Zorg er voor dat je weerstand goed is, dan heb je niet zo vlug last van verkoudheid of griep.

 • Slaap voldoende
 • Neem extra vitamine D. Te weinig vitamine D verzwakt het immuunsysteem. En vitamine D-gebrek heeft vooral invloed op onze afweerreactie tegen virussen. Vooral in de winter hebben we daar last van. We komen dan te weinig in de zon. Neem dus zeker in de winter een vitamine D3 supplement, er bestaat ook D2 maar die is minder werkzaam. Als je een verkoudheid of griep voelt aankomen kan je gerust een paar dagen 5000 IE nemen. Je hoeft niet bang te zijn dat je te veel binnen krijgt. (vitamine D3 gemaakt uit wolvet is ook geschikt voor vegetariërs.
 • Neem Soda-bicarbonaat ook wel genoemd zuiveringszout of baking-soda (dit is dus geen bakpoeder!) dit werkt zuiverend en ontgiftend op het lichaam en gezondmakend bij griep en verkoudheid. En het versterkt het immuunsysteem. Drink als kuur, gedurende 8 weken 2x per dag, op de nuchtere maag, een glas (lauw) water met een half theelepeltje soda-bicarbonaat. Herhaal dit een paar keer per jaar. Ik drink, sinds jaren, iedere ochtend op mijn nuchtere maag een glas lauw water met een halve uitgeperste citroen en een klein theelepeltje baking-soda. Sindsdien ben ik nooit meer verkouden of grieperig terwijl ik daar vroeger heel vaak last van had 🙂 Hier kan je de eerste pagina’s lezen van het boek over wat baking soda voor je kan doen
 • TIP: Bij keelpijn. Los 1 eetlepel bicarbonaat, 1 eetlepel keukenzout en 1 eetlepel bruine suiker op in een glas warm water. Gorgel hiermee driemaal per dag. Het smaakt misschien wat vies maar je keelpijn zal als sneeuw voor de zon verdwijnen!
 • Gember en knoflook hebben een sterk ontstekingsremmende werking. Koop verse gemberwortel. Schil een stukje van ongeveer 5 cm, snijdt in stukjes en leg het 10 min in kokend water tot het geel wordt. Drink het als thee, eventueel gezoet met honing. Doe verse knoflook door je eten, (kort mee bakken/koken, anders verdwijnt het effect)
 • Vitamine C ook belangrijk voor de weerstand. Eet citrusfruit en/of drink vers sap, (niet uit een pak). Verpakt sap is nogal calorierijk en bevat vaak ook nog extra toegevoegde fabriekssuikers die de witte bloedcellen belemmeren bij het doden van ziektekiemen. Suikers uit vers fruit hebben dat verwoestende effect niet, dus eet dat als je trek hebt. Broccoli, rode paprika en boerenkool bevatten ook veel vitamine C
 • Was vaak je handen, veel besmetting vindt plaats via de handen. Ben je al ziek dan kun  je jezelf zo weer herbesmetten waardoor het extra lang duurt.
 • TIP: Bij een verstopte neus. Doe in een glas water een halve theelepel bicarbonaat  en gebruik dat als neusspray of druppels, ook geschikt voor baby’s.
 • Drink extra water, dit verdunt bij verkoudheid of griep, het slijm, geeft verlichting bij verstopping en helpt de boel door te spoelen. Bovendien verlies je veel vocht door snuiten en zweten. Gewoon (gezuiverd) water is het beste. Ook warm water met het sap van een halve citroen is lekker en gezond. Warme dranken verzachten een ruwe keel en helpen bij verstopping. Thee bevat ook desinfecterende antioxidanten.
 • Kippensoep schijnt ontstekingsremmend te werken. Zelf gemaakte, verse kippensoep is het beste. Ben je ziek? Misschien heb je een zorgzame huisgenoot 🙂
 • Zorg voor voldoende eiwitten. Eiwitten ondersteunen de organen waar witte bloedcellen massaal worden vernietigd. Vis en gevogelte zoals kip is goed om aan te sterken. Ook al heb je niet veel trek, zorg wel dat je aan je eiwit komt. Eet echter geen vette producten. Gebraden, gefrituurd, vet voedsel is zwaarder verteerbaar en onderdrukt waarschijnlijk ook je immuunsysteem. Dit moet je dus niet hebben als je verkoudheid of griep hebt.
 • Drink geen alcohol dit onttrekt vocht aan je lichaam en onderdrukt en verzwakt het immuunsysteem. Alcohol verhindert dat je lichaam tegen infecties vecht. Je lichaam verwijdert eerst de alcohol uit je lijf en dat krijgt voorrang boven de rest.
 • Eet geen zuivel, dit wakkert de slijmproductie aan. Het geldt echter in mindere mate voor zure melkproducten. Heb je dus een verkoudheid of griep dan kan je, als je dat verdraagt en lekker vindt, wel yoghurt, kwark of karnemelk gebruiken. Hier zitten immers ook eiwitten in.

Over de schrijver
Reactie plaatsen