Hormoonverstorende stoffen - Zembla
10 december 2018 

Hormoonverstorende stoffen - Zembla

Hormoonverstorende stoffen kunnen ons hormoonsysteem danig in de war brengen maar ook het hormoonsysteem van een ongeboren kind en jonge kinderen. Hierdoor kunnen in de toekomst, vruchtbaarheidsproblemen, zaadbalkanker en borstkanker ontstaan.

Zembla onderzocht de gevolgen van het uitblijven van goede voorlichting over hormoonverstorende stoffen en waarom de overheid nog steeds geen maatregelen neemt. Onder aan dit artikel staat een link naar het filmpje.

In doodgewone alledaagse producten zitten hormoonverstorende stoffen (EDC) Producten zoals cosmetica, plastic verpakkingsmateriaal, blik maar ook in bespoten groente  fruit.

Hormoonverstorende stoffen als vlamvertragers en pesticiden zorgen voor schade aan het IQ van jonge kinderen en het ongeboren kind.

Ook parabenen een stof die bijvoorbeeld in huidcrème zit om deze langer houdbaar te maken heeft een schadelijke  invloed. Aan de binnenkant van veel blikjes zit Bisfinol A,  een hormoonverstorende stof die vooral bij de ontwikkeling van  jonge kinderen en het ongeboren kind een risico op schade veroorzaakt.

Hormoonverstorende stoffen in het eten,  vlamvertragers en pesticiden, hierdoor overlijden jaarlijks alleen in Nederland 280 mannen meer aan zaadbalkanker, 7000 mannen tussen de 55 en 64 jaar als gevolg van blootstelling aan weekmakers en verminderde testosteron en 1500 extra gevallen van obesitas als gevolg van blootstelling aan Bisfinol A

In Nederland alleen al lopen de ziektekosten die veroorzaakt worden door deze stoffen op tot minstens 5,8 miljard euro

Je zou zeggen dat de overheid ons en vooral zwangere vrouwen hierover moet voorlichten. Maar dat gebeurd niet. Waarom niet….Wel dat is een economisch probleem.  Een geld probleem dus.

Er zijn een paar grote Nederlandse bedrijven die deze stoffen maken en wereldwijd exporteren. Een verbod op deze stoffen zou voor grote financiële schade voor deze bedrijven zorgen.

Frankrijk heeft haast geen hormoonverstorende stoffen producerende bedrijven. In Frankrijk zijn dus sinds begin 2015 deze stoffen verboden.Nederland heeft daarom Frankrijk voor de Europese rechter gedaagd omdat dit verbod voor enorme financiële schade zorgt in ons land en wil dat dit verbod wordt terug gedraaid.

In 2013 zou het Europese parlement al een besluit hebben moeten nemen over het terug dringen van deze schadelijke hormoonverstorende stoffen. (men is hier al 6 jaar mee bezig ! ) Dat dit nog steeds niet gebeurd is, is te danken aan de enorme sterke lobby van de chemische industrie, giganten zoals Bayer.

De minister zegt niets te doen omdat er nog wetenschappelijke onzekerheid is over deze stoffen. Dit ondanks alle onderzoeken die wel degelijk op gevaren voor de volksgezondheid wijzen.

Dit alles doet sterk denken aan de discussie over BCB’s. Dit is een giftige stof in koelvloeistof en plastics. Een stof die nu verboden is omdat het geboorteafwijkingen en kanker veroorzaakten.  Dit verbod heeft tientallen jaren geduurd voordat de kritische wetenschappers in hun bewijs erkend werden door de overheid. Ook hier waren de economische redenen jarenlang belangrijker dan de volksgezondheid

Het filmpje hieronder van Zembla onthult wat voor ongelofelijke trucs zij toepassen om de parlementariërs op het verkeerde been te zetten en hoe wetenschappers al jaren op de bres staan om deze schadelijke hormoonverstorende stoffen verboden te krijgen.

VIDEO: http://www.npo.nl/zembla/10-06-2015/VARA_101374315

Zembla onderzocht de gevolgen van het uitblijven van goede voorlichting over hormoonverstorende stoffen en waarom de overheid nog steeds geen maatregelen neemt.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen