Baking Soda een wondermiddel?

Is Baking Soda een wondermiddel en heeft Baking Soda een helende werking? Of is het weer zo’n hype 🙂 Als je het alleen kent als schoonmaakproduct, verklaar je me waarschijnlijk voor gek 🙂

Toch kan baking soda heel veel voor je gezondheid betekenen. Voor mij lijkt het echt op een wondermiddel. Ik drink het al jaren samen met citroensap. Ieder ochtend op mijn nuchtere maag. Een halve uitgeperste citroen in een glas met lauw water en een halve theelepel Baking Soda. Sindsdien wordt ik zelden verkouden of grieperig. En dat terwijl ik vroeger voor mijn gevoel zowat het hele jaar door verkouden was. Het werkt genezend bij aften en maagzuur. Is ondersteunend bij de behandeling van kanker en….

Baking Soda oftewel natriumbicarbonaat wordt ook wel zuiveringszout of soda-bicarbonaat genoemd. Je kan het on-line kopen maar ook bij natuurwinkels en sommige drogisten.

LET OP; het is dus geen geen gewone schoonmaaksoda. En ook geen bakpoeder. Al kan je natriumbicarbonaat wel gebruiken als rijsmiddel en schoonmaakmiddel.

Koop biologische Baking Soda.

Anders kan het nog wel eens verontreinigd zijn met aluminium.

Het is haast niet te geloven dat zo’n goedkoop product zoveel goeds voor je gezondheid kan doen.

 • Het helpt  bij het genezen van een zware griep
 • Voorkomt artritis en jicht
 • En ook een gewone verkoudheid.

Als zuiveringszout wordt ingenomen, samen met magnesium chloride verwijdert het nog effectiever gifstoffen en zuren uit cellen, weefsels en organen.

Baking soda is goed bestudeerd en wordt al jaren veel gebruikt, zelfs door oncologen.

 • Regelmatig toegediend helpt het om beschadiging van de nieren door chemotherapie te voorkomen.

Iemand die zonder enige twijfel overtuigd is van de bijzondere werking van zuiveringszout is Dr. Mark Sircus (AC, OMD). Hij heeft de boeken geschreven: “Sodium Carbonate, rich men’s poor men’s cancer treatment” en “Sodium Bicarbonate nature’s unique first aid remedy”. (In het Nederlands; De helende werking van Baking Soda – Natrium Bicarbonaat)

Voor sommige mensen gaan zijn ideeën, onderzoeken en bevindingen misschien wat te ver maar als je een open mind hebt is dit zeker de moeite van het lezen en toepassen 🙂 waard.

De belangrijkste functie, volgens Dr Mark Sircus, van baking soda is de neutraliserende eigenschap. Hetgeen juist in deze tijd van vervuiling en vergiftiging bijzonder belangrijk is. Hierdoor werkt het als “medicijn” bijzonder effectief tegen van alles.

Is baking soda een wondermiddel.

Je zou het haast zeggen. Het is in ieder geval een bijzonder veelzijdig middel. Je kunt het voor je gezondheid gebruiken en je persoonlijke verzorging. Maar het is ook bijzonder geschikt als natuurlijk schoonmaakmiddel.

Het is geen chemisch middel maar een natuurlijk middel. Daarom heeft het op ons milieu en ons zelf  geen nadelige invloed. Baking Soda wordt overal op de aarde gevonden, in de zee, grond en natuurlijk geteeld voedsel maar wordt ook in ons lichaam aangemaakt door de alvleesklier.

Natriumbicarbonaat zorgt voor ontgifting van het lichaam. Daarom wordt het gebruikt bij de behandeling van medicijnvergiftiging. Ook is het effectief bij vergiftiging door overdosering van chemicaliën en farmaceutisch medicijnen.

Hoe werkt Baking Soda in je lichaam

Je zou bicarbonaat kunnen zien als een vuilnisman die gifstoffen wegdraagt en rommel opruimt. Hij beschermt weefsels en laat een alkalische film achter om er voor te zorgen dat alles veilig blijft. Hij biedt ook een soort bescherming bij radioactieve vergiftiging.

Natriumbicarbonaat reageert wanneer het met maagzuur gemengd wordt: NaHCO3 +HCI > NaCI + H2O + CO2   Dat betekent:Natriumbicarbonaat + maagzuur levert zout + water + kooldioxide.

Het bicarbonaat-ion kan zich, afhankelijk van waarmee het reageert, zowel als een zuur en als een base gedragen. Gecombineerd met een zuur, gedraagt het zich als een base. Gecombineerd met een base, gedraagt het zich als een zuur.

Als je bicarbonaat aan een sterk basische – alkalische – oplossing toevoegt verlaagt het in werkelijkheid de pH door het afgeven van een proton. (bicarbonaat-ion + hydroxide-ion wordt carbonaat-ion + water)

Hoe vervuilder je omgeving (en je eten) is des te meer Bicarbonaat (Baking Soda) heb je nodig

In een stedelijke omgeving heeft je lichaam meer bicarbonaat nodig dan in een landelijke omgeving. De bicarbonaat wordt gebruikt om alle zure en vervuilende stoffen te bufferen en te neutraliseren. Je lichaam maakt in de alvleesklier maar een beperkte hoeveelheid aan. Je krijgt daarom een tekort aan bicarbonaat.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een vervuilde omgeving wonen en werken, minder bicarbonaat in hun bloed hebben dan mensen in een gezonde omgeving. Een vermindering van bicarbonaat zorgt ook voor een snellere veroudering.

Vanwege de beschermende, bufferende en neutraliserende eigenschappen is het belangrijk om voldoende bicarbonaat in je lichaam te hebben. De eigenschappen van bicarbonaat zijn zo sterk dat het zelfs bij blootstelling aan radioactieve straling wordt gebruikt om de nieren en andere weefsels te beschermen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het ook werkt bij vergiftiging door zware metalen en andere giftige chemicaliën. De wereld raakt steeds meer vervuild o.a. door het gebruik van wapens met verarmd uranium en atoomproeven en ongelukken met kernreactoren. Denk aan de ramp in Tsjernobyl en Fukushima. In Fukushima schijnt nog steeds gevaarlijk hoog radioactief water de oceaan in te stromen, en dat al jaren lang!

In dit tijdperk is de achtergrondstraling enorm gestegen.

Daarbij komt een constante en toenemende vorm van andere stralingen zoals microgolfzenders, telefoons etc. Bovendien zijn er medische onderzoeken met een steeds hogere doses van straling.

Driekwart van alle gevallen van borstkanker in de VS  zijn door straling in de hand gewerkt. Inclusief röntgenfoto’s en mammografieën, aldus dr. John W. Gofman, emeritus hoogleraar “Molecular and Cell Biology aan de University of California”.

Baking Soda en de behandeling van kanker

Een citaat: “Aan de ‘University of Arizona’ is men bezig met onderzoek naar het gebruik van zuiveringszout bij de behandeling van kanker. Robert J. Gillies en zijn collega’s hebben bewezen dat een voorbehandeling van tumoren bij muizen, door middel van sodium-carbonaat, resulteert in een mindere verzuring in het gebied rondom de tumoren.  (Raghunand 2003) Het blijkt volgens de onderzoekers, dat een dergelijke behandeling bijdraagt aan het ‘anti-tumorgedrag van het lichaam’.

En dit jaar zijn dezelfde onderzoekers tot de conclusie gekomen dat zuiveringszout de PH-waarde van de tumor zélf verbetert (meer alkalisch) en daarbij ook nog eens spontane metastases voorkomt..! Metastases zijn uitzaaiingen van het tumorweefsel. (Robey 2009). Zij toonden specifiek aan dat het oraal innemen van sodium bicarbonaat/zuiveringszout/baking soda de ph-waarde van tumoren verbetert en daarbij de formatie van uitzaaiingen voorkomt, bij muizen die met borstkankercellen waren geïnduceerd. Daarbij werd ook nog eens een aanmerkelijke vermindering van de aantasting van lymfklieren geconstateerd..!”

Natriumbicarbonaat is een verbluffend geneesmiddel omdat de opname van bicarbonaat het CO2 gehalte verhoogt.  CO2 is de belangrijkste regelaar van ontstekingsreacties. Bicarbonaat regelt ontstekingsreacties door snelle veranderingen in de pH van weefsels en vloeistoffen.

Het merendeel van terminale kanker patiënten zijn zuurder dan gezonde mensen.Dit betekent dat de weefsels in het hele lichaam een zeer lage pH en een zeer                                          laag zuurstofgehalte hebben. Het is gebleken dat kanker, wil het een voet aan de grond krijgen in het lichaam, verstoken moet blijven van zuurstof en zuur worden. Ieder kankersoort heeft altijd een tekort aan zuurstof. Normale cellen hebben zuurstof nodig, kankercellen verafschuwen zuurstof.

Ook door snel ademen (wat de meeste mensen doen) verlies je veel CO2 (zuurstof)

Elke therapie die de zuurstoffunctie verbetert, versterkt de verdediging van het lichaam tegen kanker. Vandaar dat baking soda kan helpen.                                                                      Een ding is zeker, ondanks alle positieve punten. Baking Soda moet als behandeling van kanker niet op opzichzelfstaand worden gebruikt maar als onderdeel van een volledig protocol. Zowel medisch als qua voeding en leefstijl. 

Wil je baking soda als aanvullende behandeling voor je gezondheid gebruiken, dan raad ik je aan om het boek te lezen. Hierin staat de precieze methode beschreven.

Baking Soda en diabetes

Baking Soda is samen met magnesium, preventief te gebruiken in geval van zwaarlijvigheid. Bij diabetes kan het samen met magnesium een ondersteunend onderdeel van de behandeling zijn. Het kan veilig oraal en transdermaal worden ingenomen. Bij een diabetische voet kunnen baden worden gebruikt.

Wat kan je allemaal met Baking Soda

Baking Soda of zuiveringszout kent heel veel toepassingen. Hieronder lees je een aantal van deze mogelijkheden.

Voor je gezondheid:

 • Voor een betere gezondheid; Drink iedere ochtend een glas lauw water met een halve citroen en een theelepeltje baking soda.
 • Tanden poetsen, het is licht schurend. Doe dit daarom niet te vaak. zo eens per maand wat baking soda over je tandpasta strooien. Of maak je eigen tandpasta met kokosvet, bakingsoda en een paar druppels etherische pepermuntolie. Dit werkt voor mij het prettigst.
 • Ondersteunt de genezing van aften. (vaak is de oorzaak een verzuring van je lichaam) Maak een papje van bakingsoda met wat kokosolie en doe dit een paar keer per dag op de aften. En drink ‘morgens en ’s avonds een glas koud water met een halve theelepel baking soda er in opgelost tot het over is.
 • Je huid scrubben, heerlijk zacht en effectief :-). Doe, terwijl je onder de douche staat, een beetje in je handpalm en masseer dit zachtjes over een vochtige huid
 • Een of twee maal per jaar een reinigingskuur. Gedurende 5 weken, ’s morgens en ’s avonds een half theelepeltje in een beetje water op de nuchtere maag innemen.
 • Bovenstaand punt werkt ook heel effectief gedurende het griepseizoen.
 • Als sportdrank; Gaat verzuring tegen
 • Een voetenbad, werkt bij regelmatig gebruik, om de dag een paar weken lang, ook tegen zweetvoeten.
 • Een ligbad, helpt bij het verlagen van de zuurtegraad van je lichaam en ontgift.
 • Als gezonde deodorant, samen met wat kokosolie en eventueel voor de geur wat etherische olie.
 • Ter verlichting van brandend maagzuur. Drink wat water met een halve tot hele theelepel baking soda
 • Bij een zonverbrande huid en lichte brandwonden. Maak een papje met water en eventueel wat kokosolie en leg dit voorzichtig op de huid.
 • Bij insectenbeten. Wat baking soda met water vermengen en op de plek doen.
 • Verlaging van koorts.
 • Verlichting van jeuk.
 • Als pijnstiller

Als schoonmaakmiddel

 • Schoonmaken van kunstgebitten, borstels en kammen.
 • Droogshampoo
 • Afvoerontstopper, met kokende water gebruiken
 • Verwijdert kalkaanslag.
 • Ontgeuren van vuilnisbak en kattenbak (strooi een beetje onder in de bak)
 • Verjaagd mieren en dood vlooien. Als je het op de vacht van een huisdier gebruikt moet je het wel goed afspoelen.
 • Als schuurmiddel,  en voor ontkalking…eventueel samen met wat azijn.
 • Zilverpoetsmiddel; Doe het zilver samen met wat aluminiumfolie en baking soda in kokend water. Zorg dat het zilver het folie raakt en laat het zo een paar uur liggen.
 • Wat baking soda bij de was, goed voor een schone, zuivere was en de wasmachine.
 • Verwijder lijmresten van stickers met een pasta van water en baking soda.
 • Bloedvlekken verwijderen; Laten weken in koud water met bakingsoda. Daarna op 30 graden wassen.
 • Werkt effectief tegen schimmels.

Divers

 • Snijbloemen langer mooi houden; voeg een theelepel bakingsoda aan het water toe
 • Doven van kleine brandjes in de keuken
 • Absorbeert geurtjes in schoenen
 • Herstel verfkwasten
 • Verwijdert vetkrijt en viltstift van muren

Wil je er meer over lezen?  Er is een Nederlandse vertaling van het boek van Dr. Mark Sircus:
Natriumbicarbonaat  De helende werking van baking soda
Via bovenstaande link, kan je de eerste pagina’s van het boek lezen 🙂

Goede baking soda (b.v. Arm & Hammer) kan je bij sommige drogisten en reformwinkels verkrijgen en online bestellen.

Recepten

Tandpasta – Meng 2 eetlepels kokosolie met 2 eetlepels baking soda en voeg er eventueel een of 2 druppels etherische pepermuntolie bij. Meng tot een homogene massa. Om het wat smeerbaarder te houden kan je er een beetje goede, natuurlijke, tandpasta doorheen roeren. Kokosolie werkt antibacterieel en schimmelwerend. Baking soda herstelt de ph balans en maakt je tanden schoon en witter.

Deodorant– Maak een pasta van kokosolie met baking soda (neutraliseert geuren). Lost de baking soda niet zo goed op, verwarm het kokosvet dan even zachtjes (au bain marie of in een lauwwarme oven) En  roer de baking soda er door. Giet het in een potje en laat het stollen. Eventueel kun je voor een lekker geurtje nog een paar druppels van je favoriete etherische olie toevoegen.

Bij verkoudheid en griep: 

 • De eerste dag, een halve theelepel opgelost in een glas koud of lauw water, om de twee uur innemen en dat 6x.
 • De tweede dag, om de twee uur 4x een halve theelepel in een glas koud of lauw water.
 • De derde dag, 2x  ’s morgens en ’s avonds een halve theelepel in een glas koud of lauw water.
 • Vervolgens iedere morgen een halve theelepel in een glas koud of lauw water tot de verkoudheid of griep over is.

Al met al is Baking Soda een bijzonder interessant gezondheidsproduct waar heel veel over te lezen en te ontdekken valt. Het heeft ongelofelijk veel toepassingsmogelijkheden.

Over de schrijver
rosalinde
Door

rosalinde

op 29 Jan 2016

Geweldig goed boek er staat b.v niets haalt de grond sneller onder de voeten van kankercellen vandaan dan natriumbicarbonaat. Natriumcarbonaat is hoe je het ook wend of keert een snelle tumor moordenaar. Wat doet natriumbicarbonaat het is net een vuilnisman die alles opruimt een schoonmaker en beveiligings beambte.Veel beter dan chemo met vele maanden van afmattende behandelingen, maar niets aan de kwaliteit ervan bijdragen. Maar hoewel we deze zorg wel aan mensen geven, wil de overgrote meerderheid van de artsen dit niet voor zichzelf. Iedereen die voor de zeer giftige en GEVAARLIJKE chemo kiest dient te worden gewaarschuwd dat de wetenschap aangeeft dat het wel eens het natriumbicarbonaat en niet de gifstoffen zou kunnen zijn dat helpt. Is het niet misselijk makend te bedenken dat er eerst een heleboel gif moet worden ingenomen om hun behandeling met het goedkope en veilige bicarbonaat te krijgen. Het verhaal en de geschiedenis van chemotherapie zou aanzienlijk slechter zijn als natriumbicarbonaat niet al wijdverbreid bij kanker patiënten die chemo krijgen werd gebruik. Na de chemo wordt dit immers gebruikt voor naspoeling. MAAR DAT IS NIEMAND VERTELD OMDAT DE FARMACIE GEEN GELD MEER VERDIENT. Ook staat er een hele lange lijst in het boek wat je er nog meer mee kunt. Een echte aanrader die IEDEREEN zou moeten lezen.

Linda
Door

Linda

op 18 Feb 2016

Inderdaad, belangrijke gezondheidsinformatie voor iedereen. Ik heb het al eerder geschreven maar nu met die griepgolf valt het mij weer op. Ik krijg geen griep of verkoudheid. En dat terwijl ik vroeger eeuwig werd aangestoken en heel vaak snipverkouden was of griep had. Het enige wat ik veranderd heb in mijn leven is mijn ochtenddrankje. Vroeger dronk ik alleen water met citroensap maar nu... Sinds 3 jaar drink ik nu iedere ochtend op mijn nuchtere maag een glas lauw warm water met een halve uitgeperste citroen plus een klein theelepeltje Baking Soda. Dit werkt echt, ik ben zo blij met deze ontdekking :-) En dit is dus nog maar een klein stukje van wat Baking Soda voor je doet.

Maarten Oomen
Door

Maarten Oomen

op 06 Apr 2016

Werkelijk het werkt. Sinds een jaar dat ik zuiveringszout gebruikt, heb ik geen klachten meer van zuurbranden. Ook jichtaanvallen, laat ik het afkloppen, hebben zich het afgelopen jaar niet meer voorgedaan.

Linda
Door

Linda

op 06 Apr 2016

Goed om te lezen Maarten. Het zou zo mooi zijn als veel meer mensen hiervan kennisnemen :-) Heb je het bericht al gedeeld op social media?

Rezie
Door

Rezie

op 20 Nov 2016

Proberen waard , mijn man heeft longkanker Mercikes voor de tip

Linda
Door

Linda

op 21 Nov 2016

Lieve Rezie, ik wens jou en je man heel veel sterkte. Wanneer je meer wilt weten over wat je aan ondersteuning kan doen tijdens de reguliere behandeling, kan ik je https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=4853&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fhet-verzwegen-verhaal-over-kanker%2F9200000001159065%2F&name=Het%20verzwegen%20verhaal%20over%20kanker%2C%20Brian%20S.%20Peskin" target="_blank" rel="nofollow">dit boek aanraden. Via https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=4853&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fhet-verzwegen-verhaal-over-kanker%2F9200000001159065%2F&name=Het%20verzwegen%20verhaal%20over%20kanker%2C%20Brian%20S.%20Peskin" rel="nofollow">deze link kom je op een inkijkexemplaar. Heel interessant en verrijkend.

Willy
Door

Willy

op 21 Jun 2017

Hoe neem ik Baking soda in om jicht te bestrijden en te voorkomen? Hoelang mag ik baking soda gebruiken? bv. 1x per dag en dat altijd blijven doen? Voor het slapen gaan , na voor of tijdens de maaltijd? Graag zou ik hiet wat meet informatie over willen alvast bedankt Mvg Willy

Linda
Door

Linda

op 10 Aug 2017

Beste Willy, Tegen jicht kun je het beste de baking soda, 's morgens op je nuchtere maag gebruiken. Wat erg goed werkt is een halve citroen uitpersen in een glas lauw water en daar een theelepeltje baking soda bij doen. Dit kan je altijd blijven gebruiken.Af en toe een bad nemen waarin je een half kopje baking soda oplost is ook heel goed.Als je meer informatie wilt over baking soda raad ik je het boek aan wat ik hierboven in het artikel noem.

Steven
Door

Steven

op 09 Aug 2017

Kan dit ook gebruikt worden indien men medicatie slikt tegen hoge bloeddruk?

Linda
Door

Linda

op 10 Aug 2017

Ja, dat is geen probleem. Er is vastgesteld dat natriumbicarbonaat niet, zoals gewoon tafelzout, de bloeddruk verhoogt. Wanneer je gewoon tafelzout eet, zitten daar geen andere mineralen bij en dat is, in termen van de regulering van de bloeddruk, het grote verschil.

Marja
Door

Marja

op 18 Mar 2018

Sinds gisteren gebruik ik baking soda als maagzuurremmer en bestrijder van mijn enkele, al 5 jaar aanwezige aft. Hoorde gisteren dat het kwam door de maagzuurremmer. Ben gelijk gestopt en heb Baking Soda gehaald. Vanaf gisteren geen brandende maag gehad. Mag ik baking soda langdurig gebruiken voor mijn brandende maag?Top tips.

Linda
Door

Linda

op 26 Jun 2018

Fijn hè, dat een natuurlijk middel zo veel beter werkt :) Je mag het langdurig gebruiken. Het wordt wel afgeraden om dit te gebruiken direct na een bijzonder overvloedige maaltijd.

isabelle
Door

isabelle

op 09 Apr 2018

hallo, vind ik dit terug bij de schoonmaakproducten of bij de voedingswaren? grts

Linda
Door

Linda

op 26 Jun 2018

De meeste supermarkten hebben het niet. Natuurvoedingswinkels en sommige drogisten wel. En ook turkse winkels hebben vaak Baking Soda. Via internet is het ook te bestellen.

Dineke
Door

Dineke

op 03 Jul 2018

Hoi allemaal!! de Jumbo verkoopt de baking soda! van Arm en Hammer, een oranje pak!

Linda
Door

Linda

op 05 Jul 2018

Geweldig, Dank je wel Dineke

Reactie plaatsen