30 Tips voor sprankelend en gezond oud worden
21 maart 2018 

30 Tips voor sprankelend en gezond oud worden

Iedereen wil graag sprankelend en gezond  oud worden en het liefst zo actief en charmant mogelijk blijven.

Een goed voorbeeld hiervan is mijn moeder. Zij is een goed uitziende charmante oudere dame van 92 jaar. Ze kleed zich smaakvol en maakt zich nog altijd wat op. Ze heeft een gezond gewicht en is zeer actief en levenslustig. Ze tennist, bridget, doet aan nordic walken.  Ook heeft ze een hele groep vrienden waarvan ze de meeste al tientallen jaren kent, ze zijn als het ware een beetje familie van elkaar geworden.

Haar kleinkinderen zijn gek op haar, gaan regelmatig bij haar op visite (ook al is het voor sommige een uur autorijden). Ze vertellen haar alles, vaak veel meer dan ik van mijn kinderen hoor 🙂 Ze is dan ook heel bij de tijd en modern in haar opvattingen. Ze zal ze nooit veroordelen of ongevraagd raad geven. Ze geniet van het vertrouwen dat ze haar geven en beschaamt dat niet.

En o ja, ze woont zelfstandig in een prachtig groot appartement waar ze ook jaren met haar man, mijn vader, heeft gewoond. Tot deze 15 jaar terug onverwacht, in zijn slaap, is overleden. Ze hebben bijna 50 jaar een goed en liefdevol huwelijk gehad. dus het gemis was/is groot.

Waarom vertel ik je dit. Wel, ik was opzoek naar tips om sprankelend en gezond oud te worden. Ik ben o.a. gaan kijken hoe mensen in de zgn. ‘blue zones’ leven. Dit zijn plaatsen op aarde waar uitzonderlijk veel gezonde oude mensen leven En hoe meer ik las over wat heel oude gezonde mensen doen, hoe meer ik er achter kwam dat mijn moeder eigenlijk een perfect voorbeeld is. Heel veel van wat ik ontdekte, doet/leeft ze al. Dat is bijzonder om je bewust van te worden 🙂

Wat zijn de tips van mensen die in deze ‘blue zones’ zo oud worden en wat kun je verder zelf doen om gezond oud te worden.

Hieronder de 30 tips:30 tips voor sprankelend en gezond oud worden

 1. Zorg voor goede gezonde, verse voeding en eet niet te veel. Eet veel wortel- en knolgewassen, zoals zoete aardappel maar ook broccoli en andere groene groenten, knoflook, noten, zaden en fruit. Een lokaal volk in Japan wordt gemiddeld 10 jaar ouder dan andere Japanners omdat ze als basis voor hun eten, zelf verbouwde wortel en knol gewassen eten i.p.v. witte rijst.
 2. Eet het het liefst biologisch. Zo komen er, via de voeding, geen bestrijdingsmiddelen in je lichaam
 3. Eet weinig vlees, dus eet regelmatig vegetarisch en eet veel, vette, vis.
 4. Gebruik geen weegschaal. Als je plat op je rug gaat liggen en je buik blijft bol. Dan weet je dat je te zwaar bent.gezond gewicht
 5. De meeste ouderen drinken ook regelmatig met mate rode wijn, de flavonoïden in rode wijn zijn goed voor de gezondheid en wijn werkt stress verlagend.
 6. Drink veel water, minstens 2 liter per dag. Start de dag bijvoorbeeld met twee glazen (warm) water en doe in het eerste glas het sap van een halve citroen.
 7. Drink geen melk of gebruik desnoods alleen zure melkproducten en kaas. Melk is voor kalfjes en niet voor mensen. Bij mensen die veel melk drinken komen vaker hartziekten voor. In tegenstelling tot wat lange tijd gedacht en gepromoot is/wordt, helpt het drinken van melk niet om sterke botten te krijgen. In landen waar veel melk wordt gedronken hebben komen veel meer botbreuken voor dan in andere landen. Prof. Colin Campbell, biochemicus aan de Cornell University heeft ontdekt dat na het drinken van melk, in ons lichaam een zuur wordt aangemaakt dat voor botafbraak zorgt.
 8. Geniet van je eten en eet rustig, met aandacht en met mate. Hierdoor verteert je lichaam het eten beter en ervaar je wanneer je genoeg hebt.
 9. Gebruik weinig tot geen suiker. Suiker is absoluut niet goed voor je gezondheid en je wordt er dik van. Wil je toch zoet eten, neem dan natuurlijke zoetstof zoals honing, stevia, esdoornsiroop en gedroogde vruchten.
 10. Gebruik goede vetten bij de bereiding van je eten, zoals olijfolie en kokosvet. Ook pompoenpitolie is bijzonder gezond.
 11. Geniet van de zon. Onbeschermd, zodat je lichaam vitamine D kan aanmaken, in de vroege ochtend of late middag. Heb je een lichte huid tot maximaal 15 minuten per dag, en als je een donkerdere huid hebt tot maximaal 40 minuten per dag.geniet van de zon
 12. Beweeg voldoende, wandel bijvoorbeeld minimaal een half uur per dag in de buitenlucht Of doe een andere beweging waarbij je skelet wordt belast. Dat gebeurt niet in voldoende mate met fietsen of zwemmen.
 13. Haal een paar keer per dag diep en bewust adem.
 14. Leef in het nu. Door wat je nu doet creëer je automatisch je leven van morgen. Het verleden kan je niet meer veranderen. Zonde om daar veel energie aan te besteden.
 15. Zorg voor goede sociale banden. Mensen die veel vrienden hebben en goed met hun familie omgaan, leven langer
 16. Wees vrolijk
 17. Wees betrouwbaar
 18. Vrij regelmatig. Mannen die twee keer per week een orgasme hebben leven langer. Voor vrouwen is het dé manier om te ontspannen. Een natuurlijk anti-depressie middel 🙂voeten in bed
 19. Ontspan regelmatig. ga bijvoorbeeld mediteren, in de tuin werken of wandelen
 20. Neem een huisdier, ook dit blijkt voor een langer en gezonder leven te zorgen.
 21. Lach veel.
 22. Houdt je leefomgeving schoon en opgeruimd. In je hoofd is het dan ook rustiger. Je leeft lekkerder en voelt je prettiger.
 23. Slaap 7 tot 8 uur per nacht
 24. Leef regelmatig, eet en slaap op min of meer vaste tijden
 25. Lees veel, doe spelletjes of gebruik je hersens op een ander manier. Volg cursussen, blijf heel je leven leren.
 26. Wees flexibel. Doe je dingen altijd in een vaste volgorde, draai het dan eens om. Was je je bijvoorbeeld eerst en poets je daarna tanden, doe dat dan eens anders om. Rijd je altijd via een vaste route naar huis, neem dan eens een andere route. Stap zomaar eens in de trein of bus. Geniet van de mensen om je heen en zie dan maar waar je uitkomt en wat je beleeft 🙂
 27. Verzorg jezelf goed en met aandacht zowel uiterlijk als innerlijk.
 28. Houdt van jezelf.
 29. Wees nooit jaloers. Wat je een ander gunt, gun je ook jezelf.
 30. Geniet van je leven en van alles wat je doet en zorg voor uitdagingen.

voel je gelukkig

Wat zijn jouw ervaringen met mensen om je heen? Heb je nog tips, deel ze hieronder.

Over de schrijver
Reactie plaatsen