Een leuke oefening voor sterke botten
28 maart 2011 

Een leuke oefening voor sterke botten

Hieronder vind je een leuke oefening voor sterke botten, ook voor mannen :-)

Na je 50e, bij mannen maar vooral bij vrouwen tijdens en na de menopauze, vermindert de sterkte van je botten. Je kunt dan last krijgen van osteoporose (botontkalking).

Lichte mensen hebben hier eerder en meer last van dan donkere mensen.

Veel bewegen helpt om je botten sterker te houden en daarbij is het belangrijk om echt gewicht op je botten uit te oefenen.

Fietsen en zwemmen, hoewel gezond, doet daarom niet veel aan het instant houden van sterke botten. Wandelen natuurlijk wel en dat is ook heel belangrijk als je al last hebt van osteoporose.

Wie niet ernstig last heeft van osteoporose (botontkalking), mag de gewrichten normaal belasten. Een hele goede oefening voor sterke spieren, botvorming en uithoudingsvermogen is touwtje springen.
Als springtouw kun je een gewoon touw gebruiken maar er zijn ook goede springtouwen te koop in sportwinkels. Touwtje springen kan ook goed dienen als warming-up voor andere sporten. Draag wel goede sportschoenen.

Spring bijvoorbeeld als volgt;

  • Begin twee minuten rustig met regelmatig of ‘wandelend’ springen.
  • Spring vervolgens op verschillende manieren: afwisselend op een been
    (1 minuut per been).
    .
  • Knieën hoog (1 minuut)
    .
  • Dan even heel snel (30 seconden), dan weer twee minuten rustig.

Herhaal dit enkele keren, forceer niets. Bouw het rustig op en probeer drie keer per week te springen. Je zal ervaren dat het steeds makkelijker gaat.

Het wordt extra leuk om te doen als je de ervaring terug haalt van hoe leuk je het vond en met hoeveel plezier je dit als kind deed. Denk daar aan tijdens het springen en geniet.

Veel spring plezier.
Kijk voor meer tips op: https://www.sprankelendleven.nl/

Over de schrijver
Yoke
Door

Yoke

op 19 Nov 2011

Hallo Linda, sinds ruim een jaar zit ik duidelijk in de overgang. Wat me het meeste opvalt is dat mijn benen inclusief mijn heupen zo gevoelig zijn. Er is ook een algehele stijfheid te bespeuren. Touwtje springen moet ik echt niet aan denken. Wandelen met de honden lukt nog wel, maar de afstanden worden korter merk ik. Soms kan ik niet in slaap komen als ik op mijn zij lig. Met de rode lamp wordt het dan weer beter. Ook doe ik aan saunabezoek en laat ik me regelmatig masseren. De multi wave oscillator (zie mijn website) brengt ook veel verbeteringen mee. Ik denk dat ik jouw boek maar ga aanschaffen en hiermee hoop ik erachter te komen welk middel je nu bedoelt waar je zo lang mailtjes over stuurde en waar ik nooit iets verder over heb gelezen. Ik gebruik wel periodiek Ymea en nu heb ik van Flinndal ook tabletten aangeschaft voor de overgang maar daar wacht ik nog even mee. Mijn rookgewoonte heeft ook weer de kop opgestoken. Vanaf mijn 19e heb ik al last van psychische kwetsbaarheid en neem hier ook een medicijn voor anders zou ik nog sneller in een psychose terecht kunnen komen. Roken maakt me rustiger, maar ik ben er natuurlijk niet happy mee. Was er zo mooi vanaf met de methode van......., waar ik nog ben geweest een jaar geleden. Al met al dingen om aan te werken. Voel me overigens een rijk en gelukkig mens en veel stabieler dan ik ooit ben geweest. dat vind ik wel een voordeel van het ouder worden. Over een week word ik 53 jaar. Hartegroet van Yoke

Reactie plaatsen