Opvliegers en Nachtzweten

Een van de meest bekende overgangsklachten zijn opvliegers en nachtzweten.

Hoe deze ontstaan is nog niet echt duidelijk.  Men vermoedt dat de afname en de schommeling van oestrogeen, het warmte centrum in de hersenen beïnvloedt.  Dat centrum geeft dan een signaal af alsof het lichaam te warm is.

Om  af te koelen treden dan diverse processen in werking die de opvliegers veroorzaken. Je voelt je plotseling heel warm, vooral in je gezicht en bovenlichaam. Je krijgt het gevoel alsof je in brand staat en vaak ga je flink transpireren.

Je kunt je duizelig voelen, hartkloppingen krijgen en een verstikkend gevoel.

Soms gebeurt dat voorafgaand aan de opvlieger.  Daarna voel je  je vaak koud en rillerig.

Opvliegers kunnen van een paar seconden tot een half uur aanhouden.  En van een paar keer per week tot meer keren per dag optreden.  ’s Nachts kan een opvlieger er voor zorgen dat je als het ware je bed uitdrijft (nachtzweten) en weer slecht in slaap komt.  Dit kan overdag leiden tot prikkelbaarheid en vermoeidheid.

En hoewel bijzonder vervelend, zijn medisch gezien, opvliegers niet gevaarlijk.

Veel vrouwen merken dat suiker, cafeïne en alcohol de opvliegers verergeren. (daar voorzichtig mee zijn is ook goed voor de lijn en dat is mooi meegenomen).

Je zult ook merken dat je makkelijker een opvlieger krijgt als je je ergens niet op je gemak voelt of stress of spanning ervaart.

Omdat je heviger transpireert, kun je het beste laagjes aantrekken zodat je wat uit kunt trekken. Zorg dat je natuurlijke stoffen draagt zoals katoen en zijde of dunne wol. Daarmee vermijd je nare geurtjes.

Over de schrijver
Ellen
Door

Ellen

op 05 Aug 2011

Ik ben inmiddels 2x getest en niets in mijn bloed/hormoonhuishouding wijst erop dat ik in de overgang zou zijn. Ik heb minstens 10 "zweetuitbraken" per dag. Ik noem het geen opvliegers want het voelt als een echt uitbraak, van top tot teen. Ook wordt ik 's nachts gemiddeld 3 keer badend in het zweet wakker. Dit heeft een aanloopje gehad van een paar "opvliegers", maar ineens van niks naar constant. Kan dit ergens anders op wijzen dan overgang?

Linda Hofker
Door

Linda Hofker

op 09 Aug 2011

*Ellen, helaas zijn testen niet sluitend en kan je er niet onvoorwaardelijk op afgaan. Het is dus heel goed mogelijk dat je wel in de overgang bent. Het is belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Heb je zelf het idee dat je in de overgang bent dan kun je er van uit gaan dat dat zo is. Twijfel je of dit zo is of denk je dat er nog wat anders aan de hand is, dan is het goed om je verder medisch te laten onderzoeken. (ook bij geen twijfel kan dit geen kwaad). Wil je meer lezen en weten over de overgang en hoe je hier mee om kan gaan, kijk dan hierboven en klik op; e-boek menopauze. Heel veel sterkte, hartelijke groeten, Linda

Mariska
Door

Mariska

op 10 Jun 2013

U geeft de tip van katoenen en zijden nachtkleding. Heeft u ook ervaring met matrasventilatie zoals Aerosleep claimt te kunnen bieden?

Reactie plaatsen