Kan ik Osteoporose voorkomen-2

Wanneer je artikel 1 hebt gelezen over osteoporose, vraag je je misschien af, kan ik botontkalking voorkomen.  Helaas, je kunt osteoporose niet voorkomen maar gelukkig wel de botafbraak vertragen. Bovendien hoe vroeger je hier zelf mee begint, des te minder last je van botontkalking zal hebben. De basis voor osteoporose wordt vaak in de eerste veertig levensjaren gelegd. Als in deze periode sprake is van een verminderde botopbouw, b.v. door slechte voeding, dan is de maximaal bereikbare botmassa geringer en worden de kansen op het ontstaan van botontkalking groter.

Osteoporose is de vierde ziekte in ons land.

83.000 mensen van boven de 50 jaar breken een bot door botontkalking. Hierbij kunnen, zeker bij oudere mensen, complicaties ontstaan zoals infectie. Het gevolg van een botbreuk kan ook zijn;  verlies van functies en minder mobiel tot zelfs hulpbehoevend worden. Bij vrouwen die een heup breken, overlijdt zelfs een op de 20 binnen 1 jaar en 25 % komt blijvend in een rolstoel terecht. Indirect is osteoporose dus een levensbedreigende aandoening.

In deel 3 komen de natuurlijke middelen aan bod. Belangrijk want in Nederland leiden ruim 1 miljoen mensen aan osteoporose, meestal zonder dat ze dat zelf al weten.

Hoe herken ik osteoporose en wat is het gevaar.

De meest duidelijk manier is het meten van de botdichtheid. Eigenlijk zou dit bij iedereen boven de 50 jaar die valt en iets breekt, vanzelfsprekend moeten gebeuren. Iets breken na een eenvoudige val kan een teken zijn. Bijvoorbeeld het breken van je pols na een val voorover.
Als je merkt dat je korter wordt is er vaak sprake van osteoporose. Ook rugklachten kunnen als oorzaak osteoporose hebben. Je kunt ingezakte rugwervels krijgen en krom gaan lopen. Hierdoor kunnen je organen zoals maag, darmen en blaas in de verdrukking komen hetgeen erg pijnlijk kan zijn. Bovendien kunnen ze zo minder goed functioneren. Hetgeen voor een minder plezierig leven kan zorgen. Je kan hierdoor last krijgen van rugpijn, zuurbranden, vaak plassen of moeilijk ademen. Ook een uitbollende buik kan wijzen op ingezakte wervels. Een röntgenfoto kan uitwijzen of de wervels zijn ingezakt. Een test kan ook uitwijzen dat je beginnende botontkalking hebt, er is dan sprake van osteopenie.

Osteoporose is een ernstige aandoening maar kan ik het voorkomen.

Je kunt het niet voorkomen maar wel de botafbraak in je lichaam vertragen. Dit kan zowel met medicijnen als met natuurlijke middelen.

Als je ouder wordt absorberen de darmen minder calcium, scheiden de nieren meer calcium uit en bovendien eten veel mensen naarmate ze ouder worden minder calcium. Ook krijgen oudere mensen vaak minder vitamine D (o.a. via zonlicht) binnen. Deze vitamine is belangrijk voor een goede calciumopname.

Medicijnen: Er zijn medicijnen die botafbraak vertragen en medicijnen die de aanmaak van nieuw botweefsel enigszins stimuleren z.g.n. Bisfosfonaten.  Alendronaat en Risedronaat verminderen het risico op botbreuken. De medicijnen werken beter samen met een calcium en vitamine D supplement.

Medicijnen die botverlies tegen gaan en zelfs enigszins aanmaken zijn o.a.  Alendroninezuur, Fosamax, Actonel,, Actonel en Fosavance. Deze medicijnen worden meestal niet langer dan 5 jaar voorgeschreven aangezien de werking op langer termijn nog niet duidelijk is. Raloxifeen werkt alleen voor vrouwen na de menopauze omdat dit het oestrogeen hormoon nabootst.

Ook de wijze van toedienen verschilt. Dit kan een pil of sachet zijn maar ook twee keer per jaar een injectie of een keer per jaar een infuus, afhankelijk van het middel dat de arts voorschrijft.

Bij heel ernstig osteoporose wordt wel eens een middel, PHT, voorgeschreven dat zich werkelijk richt op nieuwe botvorming. Dit wordt dagelijks via een injectie onder de huid ingebracht en dat gedurende twee jaar.

Soms kunnen er vervelende tot ernstige bijwerkingen op treden, zoals slokdarmproblemen en een ernstige wondinfectie aan de kaak of wondroos rond de enkels. Bij langdurig gebruik van Bisfosfonaten ontstaan ook wel spontane botbreuken in het bovenbeen., ook kunnen ze maag-darmklachten geven zoals buikpijn, zuurbranden, winderigheid en diarree of je darmen kunnen verstopt raken. Soms ontstaat er een zweer in de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm. Het zijn dus geen medicijnen die je zo maar, bijvoorbeeld preventief, wilt gaan gebruiken. Als de osteoporose ernstig is, zijn ze helaas vaak nodig.

In deel 3 ga ik verder in op de natuurlijke middelen waarmee je osteoporose kan verminderen en zelfs uitstellen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen