Sprankelend leven ondanks geweld in de wereld
26 oktober 2021 

Sprankelend leven ondanks geweld in de wereld

Hoe kun je sprankelend leven met zoveel geweld in de wereld. Hoe behoud je vertrouwen in de mensen. Allereerst denk ik, houdt je verre van negativiteit. Laat je ook niet vollopen met al het nieuws van tv en kranten. Het is meest negatief en altijd gekleurd. Ik doe dit al jaren niet meer. Het bevalt me uitstekend en de dingen die ik moet/wil weten pak ik toch wel op. En verder…

Wij zijn met bijna 7,5 miljard mensen op deze aarde.

Ik vraag me wel eens af; hoeveel van deze mensen willen hun eigen levensovertuiging en ideeën, kost wat het kost, door geweld, terrorisme, oorlog etc. aan anderen opdringen. Hoeveel zullen dat zijn….1 miljard, 2 miljard, nou vooruit…3 miljard. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat het er zo veel zijn.

Maar neem het ergste geval, dan blijven we nog met 4,5 miljard vredelievende mensen over. Mensen die graag wat voor een ander doen, of gewoon in rust en vrede hun leven willen leven, samen met hun dierbaren.

En die 2 a 3 miljard dan?

Daarvan is het grootste gedeelte meeloper omdat ze betere leefomstandigheden voorgespiegeld en beloofd krijgen. Als ze in betere leefomstandigheden zouden verkeren willen ze ook het liefst in vrede en liefde met hun dierbaren leven, daar ben ik van overtuigd.

Op een bericht over terreur dat ik op Facebook had gedeeld…..kreeg ik als reactie van een vriend: ‘en wat zou dan de oplossing kunnen zijn?

Natuurlijk heb ik ook niet de wijsheid in pacht.
Toch kan je, denk ik, alleen bij jezelf beginnen;

 • Houd van jezelf en van de mensen om je heen, onvoorwaardelijk.
  Dus zoals je van je kinderen houdt, ongeacht wat ze doen of je (in jouw ogen) aandoen.
 • Dit geldt ook voor de grotere kring om je heen, mensen die je niet of nauwelijks kent.
 • Heb vertrouwen in het goede van de mens en dat kan alleen als je vertrouwen hebt in het goede in jezelf.
 • Leef, zoals jij wilt dat de wereld, de mensheid leeft. Leef het voorbeeld. Leef sprankelend.

En natuurlijk, dat is een grote uitdaging, je zou dan misschien het liefst leven als een heilige, puur liefde en vertrouwen uitstralen, wat je ook overkomt. Helaas, ik ben geen heilige en jij ook niet. We maken dus fouten en zijn niet altijd zo aardig en liefdevol als we eigenlijk, diep in ons hart willen zijn. Als echter je intenties goed zijn heb je al heel veel bereikt.

Realiseer je wel dat dit voor iedereen geldt. Alle mensen in de wereld, ook de grote leiders die vanuit hun overtuiging dat dit de beste handelswijze is, oorlogen ontketenen. Ook de terrorist die dit op kleinere schaal doet. Ik wil dit gedrag, deze uitingen daarmee niet vergoelijken of zo, allerminst.

Ik ben er van overtuigd dat niemand op de wereld een ander mens zou mogen pijnigen of dwingen, op wat voor manier dan ook.

Maar voor dat je het gedrag van mensen in de wereld veroordeelt, kijk eens naar jezelf en naar de kring mensen om je heen. Zolang ik en jij nog dingen doen waarvan je diep in je hart niet blij wordt, kan je eigenlijk een ander niet veroordelen. (en wanneer je altijd volgens je hart leeft zal je ook niet meer veroordelen 🙂 )

Neem de groepsverkrachtingen van vrouwen in Duitsland en andere landen, verschrikkelijk. Maar weet dat je daarvan niet de schuld kan afschuiven op zgn. medelanders of asielzoekers. Zolang er mannen zijn die denken dat ze via seks hun macht kunnen opleggen aan vrouwen zal dit blijven gebeuren, wereldwijd.

Ook Nederlandse mannen maken zich hieraan schuldig. Ontwikkelde mannen op hoog geplaatste functies in multinationals. Mannen die vinden dat ze het recht hebben seks te eisen van jonge hoog ontwikkelde startende vrouwen in het bedrijfsleven. En soms zelfs zover gaan om de nietwillende vrouw te drogeren tijdens een zakenreis, zoals ik onlangs van dichtbij hoorde, shocking.

Ben je als vrouw daar niet van gediend, dan kan jij je carrière binnen het bedrijf, en vaak niet alleen binnen dat bedrijf, wel vergeten. Helaas worden meestal deze toch blijkbaar vaak voorkomende excessen in bedrijven, door het slachtoffer verzwegen, of het belandt in de doofpot.

Deze zelfde mannen veroordelen wel luid de groepsverkrachtingen terwijl ze zelf geen haar beter zijn. Ondanks hun hoog betaalde, verantwoordelijke functies en ondanks hun westerse opvoeding maken zij zich in het geniep schuldig aan intimidatie door ongewenste seks en verkrachting.

Misschien denk je nu, je dwaalt een beetje af Linda.

Ik denk eigenlijk van niet. Al heb ik over dit laatste punt misschien wel een beetje veel uitgeweid omdat het voor mij zo onverwacht was. Ik had niet gedacht dat dit nog steeds zo zou zijn. Tot ik het van dichtbij meemaakte.

Maar waarom noem ik dit. Puur als voorbeeld.
Hoe kan je een ander veroordelen voor zijn gedrag, hetgeen niet wil zeggen dat je het moet goedkeuren, wanneer jezelf ook dingen doet die niet vanuit liefde zijn ingegeven maar vanuit ego.

En eigenlijk geldt dit voor ons allemaal, voor de een extremer dan voor de ander maar toch…

Ook het gescheld en de harde, grove woorden op social media die steeds weer geschreven worden wanneer er iets extreems is gebeurd zoals de aanslagen in Parijs en Brussel.

Maar niet alleen dan. Je ziet dit schofferende taalgebruik ook wel voorbijkomen als iemand iets zegt of doet waar een ander totaal anders over denkt of met veel spelvouten schrijft.

Al laat dit alles nog maar kleine stukjes van de wereld zien, ze bestaan toch, op z’n zachts gezegd, uit heel negatief gedrag. Hoe kan je dan nog vertrouwen in de mensheid hebben en in een betere wereld.

Tja…ik denk…je kunt slechts uitgaan van jezelf om de wereld wat mooier te maken.

Zie ieder mens als een stukje van jezelf,
dan behandel je mensen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Bedenk eens voor jezelf;
-Wat vind jij een ideaal mens, wat voor kwaliteiten en gedrag heeft deze mens.
-Doe vervolgens je best om in jouw leven deze ideale mens steeds meer te worden.
-Leef liefde, bewust en zo goed als je kunt.
-En realiseer je iedere keer als je mis stapt, dat je de volgende stap weer kan zetten zoals jij dat wilt. Leef bewust.

Sprankelend leven ondanks geweld in de wereld. Een goede hulp hierbij biedt Ho’oponopono.

Voor mij persoonlijk staan hieronder de belangrijke kwaliteiten waaraan en waarmee ik dagelijks leef en werk:

 • handelen vanuit liefde en vertrouwen,
 • bij mezelf blijven,
 • niet veroordelen maar alleen waarnemen,
 • samenwerken,
 • helpen en ondersteunen,
Leven in liefde

Sprankelend leven ondanks geweld in de wereld

Dit geef ik vorm door er aan te werken, mijzelf en anderen zo gelukkig mogelijk te laten leven. Zodat zij en ook ik, weer mensen gelukkig kunnen maken. Je kunt immers alleen maar geven van wat je zelf bent en hebt 🙂

En wat zo leuk is, dat wil ik toch nog even noemen.
Binnenkort krijg ik hierbij ondersteuning van een bijzonder internetplatform/community die dit ook hoog in het vaandel heeft staan.
Dan kan ik eenvoudiger, meer mensen, ook wereldwijd helpen gelukkiger te leven. En niet te vergeten, ook voor mijzelf zal dit grote positieve veranderingen meebrengen.
Wil je hier nu al meer over weten, neem dan contact met mij op.

Rest mij nog twee woorden;

Leef Liefde 🙂

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen