Wat kun je doen aan overgangsklachten

Veel overgangsklachten ontstaan doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt. Het oestrogeenpeil daalt al na je 35e.

Maar ook schommelingen in het oestrogeenpeil kunnen zorgen voor klachten.

Bovendien tracht je lichaam deze vermindering van oestrogeen op te vangen door twee andere hormonen te vormen (FSH + LH)
De toename van deze hormonen samen met de vermindering van oestrogeen, zorgen voor symptomen als opvliegers, nachtzweten en slapeloosheid.

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt onder andere voor emotioneel evenwicht, een gezonde huid, sterke botten, goede hersenfunctie, gezonde elastische bloedvaten en een goede cholesterol spiegel.

Het is tevens een seks hormoon en zorgt ook voor een vochtige vagina.

Deze hormonen verandering veroorzaken je overgangsklachten maar ook  een verslapte huid of zelfs huid problemen.

Het kan zich ook uiten in geen zin meer hebben in seks en pijn bij bij seks doordat de vagina minder makkelijk vochtig wordt en de wand van de schede dunner en kwetsbaarder wordt en kunnen problemen ontstaan met het ophouden van de plas door een verslapping van de sluitspier.

Maar…Wat kun je doen aan overgangsklachten

De enige goede oplossing tegen overgangsklachten is zorgen voor een beter hormonaal evenwicht en dat doe je met name door je oestrogeen en progesteron gehalte op peil te houden.

Hier kun je speciale supplementen voor innemen of hormoonbehandeling toepassen. Echter een goede leefstijl zorgt ook voor een positieve bijdrage.

Hier over in een ander artikel meer.

Kijk voor meer informatie op Menopauze e-boek

Over de schrijver
Reactie plaatsen