Zonlicht is gezond

Zonlicht is gezond en belangrijk voor een goede gezondheid. Onder invloed van de zon maakt je lichaam vitamine D aan.

42% Van de Amerikanen heeft een vitamine D tekort.

Van de vrouwen die zwanger zijn heeft zelfs 47% een vitamine D tekort . De kinderen van deze vrouwen hebben vaak zwakke botten die zelfs in de kinderjaren makkelijk breken.

Hier in Nederland is het niet veel anders.

Zonlicht is gezond, al moet je natuurlijk nooit verbranden

Het blijkt dat een tekort aan vitamine D zelfs een van de belangrijkste oorzaken van veel chronische ziekten is en ook van osteoporose, kanker ( ook prostaat kanker) en depressie.

Ultravioletlicht zorgt voor verlaging van de bloeddruk en verhoogt de weerstand tegen infecties en de productie van geslachtshormonen (zouden we daarom als het warm, zonnig weer is meer zin hebben :) ). En zo zijn er nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Mensen met een donkere huid hebben 2 tot 3 x meer zonlicht nodig als mensen met een witte huid die genoeg hebben aan 20 tot 30 minuten per dag. Een half uur tot uur in de zon wandelen is een mooie manier om voldoende zonlicht te krijgen en voldoende beweging.

Laat je (hele) lichaam langzaam aan de zon wennen.

Start met een paar minuten en voer dat langzaam op.

Gebruik gedurende deze tijd geen zonnebrandcrème of zonnebril. Zij zorgen ervoor dat de positieve werking van de zon teniet wordt gedaan. Op deze manier kan je lichaam voldoende vitamine D aanmaken en opslaan om de minder zonnige dagen door te komen. Al hebben we in ons land meestal niet genoeg zon om voldoende vitamine D op te slaan. Daarom is aanvulling door een supplement belangrijk.

Een aanvulling door vitamine D supplementen werkt alleen als het genoeg is en dat is minimaal 1000 mg.

Over de schrijver
vera
Door

vera

op 21 Apr 2013

vitamine d is ook te vinden in vette vis zoals haring, zalm en makreel. Het is overigens niet nodig in de zon te gaan bakken, lekker wandelen met blote benen en armen is heel zinvol, zels zonder dat de zon er vel op schijnt. gelukkig komt vit. de deficiëntie niet zoveel voor als hier gesuggereerd wordt. Wel is het verstandig dat moslima's die zich bedekken extra vit d nemen,dat helpt trouwens prima. Engelse ziekte komt in de westerse wereld nauwelijks meer voor, omdat we gewend zijn kinderen vit d druppeltjes vanaf de geboorte te geven als de R in de maand is.

Reactie plaatsen