De menopauze, geestelijke veranderingen en nu?

De menopauze, geestelijke veranderingen en nu?

`Hoe kom ik er achter wat ik verder met mijn leven wil/kan`.

Vaak als ik het heb over de geestelijke veranderingen die de menopauze met zich mee brengt en de verandering die dat in je leven kan geven, krijg ik bovenstaande vraag. Soms wordt daar nog bij gezegd: “Alles wat ik wil lijkt niet te passen binnen mijn huidige leven”.

Tja…Ik heb gemerkt dat het goed is als je je afvraagt hoe je leven er nu uitziet, hoe je je er nu bij voelt en luistert naar je eigen reacties.

Als je werkelijk onderzoekt hoe je nu in het leven staat, dan ontdek je wat je wilt, waarbij je je goed voelt en waarbij niet.

Een uitdaging die je bent aangegaan kan veel problemen en moeilijkheden geven. Maar bedenk hoe het is als je het volbracht/afgerond hebt. Word je er blij van, voelt het goed, dan ben je op de juiste weg.

Ik denk dat wij nu op een leeftijd zijn gekomen dat je je daar door mag laten leiden. De afgelopen jaren heb je je waarschijnlijk regelmatig uiteengezet met de dingen die je je zelf opgelegd had. De eisen van je gezin , je werk, familie etc. en dat was goed, zo gaan de dingen in het leven en daar heb je toen blijkbaar, soms onbewust, voor gekozen.

Nu wordt het verzorgende minder belangrijk, (dit is een natuurlijk proces en een gevolg van de verandering in je hormonen) je mag weer meer aan jezelf toekomen. Vraag jezelf af wat je graag doet, wat je altijd al hebt willen doen, wat je belangrijk in het leven vindt, wat je in jezelf wilt ontwikkelen, waar je plezier in hebt en ook belangrijk, hoe je daar jezelf en anderen mee helpt.

En realiseer je dat als jij gelukkig bent dat je dat doorgeeft aan anderen.

Alleen daar help je mensen al mee.  Ik ben er van overtuigd dat wij niet als een eilandje in de wereld staan . Wij zijn allemaal verbonden met elkaar, ook al zijn we ons dat veelal niet bewust.

Het gevolg is dat als jij doet waarbij je je goed en gelukkig  voelt en je zelf geestelijk verder ontwikkelt. Dan zit je beter in je vel en reageer je liefdevoller op andere mensen en dat heeft invloed op alles en iedereen. En zo help je een stukje van de wereld beter te maken.

Voel je niet schuldig als je nu eindelijk veel meer aandacht voor jezelf neemt.

Dingen doet die je misschien nog nooit gedaan hebt, waar je familie en vrienden van zeggen: “Dat heb je nog nooit gedaan, of dat doe je toch niet, je moet aan ons denken”.  Je eigen leven willen leiden is niets om je schuldig voor te voelen (mits je anderen niet nodeloos kwetst of pijn doet).

Het kan een geleidelijke verandering zijn die je doormaakt. Maar soms ook moet je radicaal iets doorbreken, een beslissing nemen. Vaak duurt het een tijdje voor je weer evenwicht vindt in je leven.

Vertrouw er op dat als je bij je hart, je gevoel blijft, je doet wat goed is. En laat je niet leiden door angst voor verandering, stap buiten je comfortzone, durf te leven.

De menopauze, geestelijke veranderingen en nu daar bewust mee leven.

Als je er goed mee omgaat, zorgt het voor verrijking in je leven. Meestal niet meteen want de meeste verandering hebben tijd nodig om zich te settelen.

Ik heb voor mijzelf een paar zinnen opgeschreven die een leidraad voor mijn leven zijn geworden en die ik regelmatig in mijn gedachten oproep.  Wellicht is dit ook iets wat jou aanspreekt of geeft het inspiratie om je eigen leidraad te schrijven.

Ik sta open voor wat er op mijn pad komt.
Ik luister goed naar mijn innerlijke stem.
En ik onderneem dan de actie die nodig is.

Veel succes.

Over de schrijver
Lena Bijl
Door

Lena Bijl

op 01 May 2013

Beste Linda Ik ben 57 jaar en zit ongeveer 4 jaar in de postmenopauze.De eerste 2 jaar had ik alleen wat opvliegers maar daarna begon de ellende. Erg depressief, vreselijke pijn in rug en benen. Nu heb ik ook artrose en spondylartrose in ernstige mate. Ik loop nu bij de dorn voetreflexiologie en de psycholoog, dit vanwege een moeilijke jeugd en de overgangsconsulente. Ik moet nu blijvend medicijnen slikken. Ook ben ik hooggevoelig. Nu heb ik altijd aan het eind van de maand een slechte week, onrust erg depressief, vindt dan dat ik niets waard ben, ik heb ook een laag zelfbeeld.en heb erg pijn in rug en benen. De overgangsconsulente kan mij ook niet verder helpen, ze geeft mij mood, anders mag niet omdat ik medicijnen gebruik. Nu doe ik van alles 2 keer per week zwemfit, wandelen fietsen, afleiding zoeken, toch kan ik dan nergens van genieten, ik heb vaak het gevoel dat ik gek wordt! En dan de vraag wat niemand weet hoelang duurt dit nog, ik houdt het haast niet meer vol. Er is hier ook geen praatgroep, heb de overgangsconsulente nog gevraagd maar ik hoor er niets meer over. Help mij aub vr groeten Lena Bijl.

Reactie plaatsen