Wel of geen zin in seks tijdens de overgang

Wel of geen zin in seks tijdens de overgang

Wel of geen zin in seks tijdens overgang, in de (peri-)menopauze kan je libido alle kanten uitgaan. 

Je hebt tijden dat je absoluut geen zin in seks hebt maar ook tijden dat je juist heel veel zin hebt. Dat komt door de hormoon schommelingen.

Je eierstokken maken minder oestrogeen aan, tegen het einde zelfs 95% minder. Ze blijven echter wel testosteron aanmaken. Bij sommige vrouwen werkt dit lust verhogend.

Het kan ook zijn dat je juist meer zin krijgt omdat je niet meer bang hoeft te zijn voor een ongewenste zwangerschap. Bedenk wel, de kans op zwangerschap is pas 100% uitgesloten als de laatste menstruatie ruim een jaar achter de rug is.

En al kan je niet meer zwanger worden, de kans op geslachtsziekten is sterker aanwezig dan ooit. De vagina heeft minder natuurlijke afweer tegen allerlei binnenkomende bacteriën en virussen. Zorg dat je je daar tegen beschermt, vrij met een condoom indien nodig.

Wel of geen zin in seks tijdens de overgang, is dus heel verschillend

Er zijn ook vrouwen bij wie de seksuele lust compleet lijkt te verdwijnen tijdens de overgang.

Ook hierbij kan testosteron de oorzaak zijn. Het kan zijn dat je lichaam minder testosteron aanmaakt doordat je eierstokken of je bijnieren of hypofyse minder goed werken. Een specialist zal moeten vaststellen of dit zo is.  En in dat geval kan de toediening van extra testosteron te overwegen zijn.

Geen zin in seks kan ook komen omdat je te vermoeid bent door het slechte slapen, stress, opvliegers of omdat je gewoon nu niet lekker in je vel zit. De afname van het libido wordt niet alleen beïnvloed door hormonale veranderingen, maar ook door medicijn gebruik, psychologische, sociale en culturele factoren.

Ben je niet tevreden met hoe jouw situatie nu is en wil je wat veranderen.

Dan moet je het dus niet zo maar op “lichamelijke” overgangsklachten schuiven, maar je hele situatie bekijken, je leven, je werk en je relatie.

Lees verder in het e-boek: Menopauze…een nieuw begin

Over de schrijver
Ina
Door

Ina

op 17 Feb 2012

Hai wat je hier schrijft erken ik wel de ene moment wil ik geen sexs en het ander moment wel..ik merk wel dat ik meer lust heb en dat slaat ook vaak over om chocolade te gaan eten ..Heeft dat een verband.. ? groetjes Ina

Reactie plaatsen