De overgang verandert veel
20 september 2021 
in Vrouwen

De overgang verandert veel

De overgang verandert veel zowel op lichamelijk als emotioneel gebied.

Mannen zijn radicaal als ze jong zijn, terwijl vrouwen met het ouder worden radicaler worden.
Dit is een typerende uitspraak van activiste Gloria Steinem

Soms lijkt het voor je omgeving dat je een heel andere vrouw geworden bent en het kan zelfs je relatie op scherp zetten.

Eigenlijk ben je door de overgang weer in jezelf veranderd nu je het “mammiebrein” achter je hebt gelaten.

Je bent krachtiger, sterker en wijzer.  Je kunt situaties en relaties objectiever bekijken omdat ze minder vertroebeld worden door emoties. Je bent zelfbewust en durft je vaak ook kwetsbaarder op te stellen en neemt makkelijker een beslissing.

De overgang verandert veel:

Ook het hormoonevenwicht verandert al zal dit niet op iedere vrouw dezelfde uitwerking hebben. Het hangt bijvoorbeeld af van de hoeveelheid oestrogeen, progesteron en testosteron die je lichaam voor de menopauze aanmaakte. Dit evenwicht is per vrouw verschillend.

Bovendien is de impact van de verandering  niet alleen afhankelijk van de hormoonveranderingen maar ook van je opvoeding, je levenservaring en leefomstandigheden die je in je leven gecreëerd hebt.

Als je er voor open staat en naar jezelf durft te kijken en te luisteren, dan zal je ervaren dat je nu anders in het leven staat.

Dankzij de overgang ben je zelfbewuster, weet wat je wilt en komt daar ook voor uit. Je laat je niet meer makkelijk met een kluitje in het riet sturen. Je houdt ook niet zo makkelijk je mond vanwege de lieve vrede. Jouw ” mammie brein “, het verzorgende in je, verandert in een meer op jezelf gericht brein.

Je ego wordt minder belangrijk. De essentie van het leven, menselijkheid, inzicht, rechtvaardigheid en compassie worden belangrijk. De vrouwelijke energie, die je natuurlijk heel je leven had, wordt wijzer en krachtiger en laat zich niet of minder inperken door anderen.  Kortom, je hebt de wereld veel te bieden. Je wordt een wijze vrouw. Ongeacht op wat voor manier je dat invult.

De overgang zorgt al met al ook voor veel prettige veranderingen in je leven. Al zal het soms enige moeite kosten om dit een plaats in je leven te geven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen