De overgang zorgt voor ingrijpende veranderingen in de hersenen

De overgang zorgt voor ingrijpende veranderingen in de hersenen

Door het intreden van de overgang ondergaan onze  hersenen een ingrijpende verandering.

In de eerste instantie zorgt dit vaak voor een periode van desoriëntatie en een gevoel van verlies. Je kunt je bijvoorbeeld ongelukkig voelen zonder dat daar enige aanleiding voor lijkt te zijn.

Maar na verloop van tijd, zo rond je vijftigste levensjaar, lijkt het of je ”ruimte in je hoofd” krijgt.

Sommige vrouwen ervaren dat alsof er een sluier van mist optrekt. Alsof ze zichzelf worden. Je krijgt ruimte om je op je eigen wensen en ambities te richten.

En in wezen is dat ook wat er gebeurd.

In de tijd dat je vruchtbaar bent  heb je een zogenoemd “ mammie brein ”.

Je hersenen staan in de verzorgingsstand en zijn actiever op het gebied van emoties en communicatie,  Dit geldt voor iedere vrouw, of je nu moeder bent of niet. Ben je echter daadwerkelijk moeder dan is het sterker omdat je hersenen zich ook vormen door gewoonten.

Op het ogenblik dat je in de overgang bent en de oestrogeen spiegel echt verminderd is, zal je ervaren dat je minder geïnteresseerd bent in het perse handhaven van vrede.

En in de nuances van verschillende emoties. Je zult ook minder snel in tranen zijn.

Door het verminderen van de vrouwelijke hormonen kun je nu ook leiding geven en boos worden als een man.

Ook zal je merken dat je meer risico’s durft te nemen.  Je zegt makkelijker nee en als iets je niet bevalt zal je vanwege de lieve vrede niet zomaar meer je mond houden. Je wilt je eigen gang kunnen gaan.  Aan verlangens toegeven die je soms jarenlang diep hebt weggestopt.

Je zou kunnen zeggen dat je eindelijk weer aan jezelf toe komt. En daarom kan de overgang een heerlijke ervaring zijn maar ook voor een turbulente tijd zorgen.

Tot dat je weet wat je verder met je leven wilt en hoe je dit kan vormgeven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen