Geestelijke veranderingen door de overgang

In bijna alle verhalen en problemen die ik hoor over de overgang speelt geestelijke verandering een grote rol.

Misschien ervaar jij ook dat je geen zin meer hebt om je op te offeren voor je man en (grote) kinderen. Je vindt het niet meer vanzelfsprekend om van alles voor ze te doen. Vaak komt de gedachte in je op: laat ze het maar zelf doen.

Soms zorgt dit zelfs voor een crisis in je huwelijk.

En zeker als je altijd een zeer zorgzaam persoon was zal niemand om je heen begrijpen waarom je zo veranderd bent.
Voor een groot deel is dit een natuurlijke verandering, veroorzaakt door de verandering in je hormonen.

Je lichaam is tijdens de overgang een nieuw evenwicht aan’t zoeken. Dit kan gepaard gaan met veel ups en downs.

Er kunnen perioden zijn dat je je afgrijselijk voelt, paniek, angstaanvallen
en sombere buien hebt. Helemaal geen zin meer in contacten met anderen
hebt (soms inclusief je eigen partner) weerzin tegen dingen die vroeger heel gewoon en prettig voor je waren.

En dan opeens is het even voorbij en voel je je weer een poosje normaal en goed. Maar plotseling, onaangekondigd is het er weer. Je voelt je weer hopeloos beroerd en reageert geïrriteerd op zaken die je vroeger langs je af liet glijden.

Tja, wat moet je hiermee. Het kan helpen om voor ogen te houden dat je je zowel lichamelijk als geestelijk aan’t voorbereiden bent op een nieuwe levensfase. Een fase waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat je zorgt, je zelf wegcijfert.

Deze geestelijke veranderingen zijn eigenlijk, net als in de puberteit, noodzakelijk om een nieuwe fase binnen te gaan.

Je gaat een keuze voor je zelf maken, bekijken hoe jij verder je leven wilt invullen, wat nu belangrijk voor je is. Oude gewoonten, normen en waarden hoef je niet meer vanzelfsprekend te volgen. Eigenlijk een heel positieve ontwikkeling.

De menopauze is een belangrijke fase in je ontwikkeling.

Heb je echter te veel last van stemmingswisselingen en andere overgangsproblemen. Dan beneemt je dat alle energie en kom je niet meer toe aan een positieve ontwikkeling. Dan is het tijd om in te grijpen en een oplossing te zoeken.

Neem dan contact met mij op, zodat we kunnen kijken wat jou kan helpen.

Kijk voor contactgegevens op: https://www.sprankelendleven.nl/

Over de schrijver
Hermie
Door

Hermie

op 25 May 2011

Dit is bijna mijn geval,ik wil wel maar ik moet niets meer moeten

Ina
Door

Ina

op 18 Nov 2011

ja ik merk ook wel de verandering meer voor mezelf kiezen en niet alleen voor andere zorgen..daar geen zin in hebben zelfs nu met me verjaardag ik heb me altijd aan gepast aan anderen maar nu komen ze maar wanneer het mij uitkomt..al zijn het stapjes maar het is vooruit ... Ik had wel zoiets heeft dit met mijn overgang te maken....Maar het is zeker positief...

Sylvia
Door

Sylvia

op 30 Jul 2012

Hallo Linda,Wat komt het allemaal bekend voor, ook ik kamp op dit mometn met klachten. Ben op dit moment al een aantal weken thuis van mijn werk. Totaal niet meer geintresseerd, dit overkwam me van de een op de andere dag. Begreep niet wat me overkwam. Ik had nooit gedacht dat dit ook bij de overgang zou horen. Dacht altijd alleen maar aan lich. klachten. Heb geen last van opvliegers maar wel van vergeetachtigheid, verwardheid. Heb op dit moment veel behoefte aan ruimte om te heen, buiten zijn etc. Ben sinds een half jaar bezig met tai-chi en houd me bezig met spiritualiteit. Dit helpt mij goed om mijn klachten te accepteren en er mee om te gaan. Aanrader voor iedereen die last heeft van geestelijk veranderingen en geen hormomen wil slikken. Maar het is zeer veel geduld hebben en accepteren!

Lena Bijl
Door

Lena Bijl

op 23 Jun 2013

Ja heb soms nergens zin aan, vooral aan het eind van de maand, slechte week. Bij mij speelt ook mee dat ik ernstig artrose heb , krijg daarvoor een gedeeltelijke blokkade, dus het is niet alleen overgang. Ben nu wel minder misselijk gebruik soja producten , spelt brood en minder suikers helpt wel iets. Alle kinderen zijn nu de deur uit fijn en man heeft veel begrip en verder maar niet meer vechten tegen de overgang. Groet Lena

hennie ten klooster
Door

hennie ten klooster

op 25 Jun 2013

hallo Linda, Ik maak ook een vreselijke tijd door. Ik kan mijn man niet in mijn buurt verdragen en ben heel bang dat ik niet meer van hem houd. Ook ben ik vreselijk bang om alleen verder te moeten en mijn gezin kapot te maken. Ik ben echt ten einde raad!!!! Het is twee jaar geleden begonnen en het gaat maar door.Ik snap soms niet wat mij overkomt. Ik ben voor twee jaar geleden ook opgenomen geweest in een psychiatrisch ziekenhuis,maar het heft niets geholpen. De gedachte dat ik niet meer van Henk houd is obsessief aanwezig. Ik word er gek van. Weet je een oplosssing? Het staat tot aan mijn lippen groet Hennie

Reactie plaatsen