Is dit de overgang?

Is dit de overgang? Ik menstrueer nog steeds en toch denk ik dat ik last heb van overgangsverschijnselen. 

Hoe kan dat. En ben ik niet veel te jong voor de overgang?

Eerst even ter verduidelijking, wat wordt er bedoeld met de overgang:

  • De menopauze is het moment van de laatste menstruatie.(gemiddeld rond het 50e jaar).
  • De post-menopauze is de periode daarna.
    Deze kan tussen de 5 en de 10 jaar duren.
  • De pre-menopauze is de tijd voor de menopauze
    Dit is gemiddeld genomen 8 jaar voor de laatste menstruatie.Al deze jaren samen noemen we de overgang.

(Een operatieve verwijdering van de eierstokken zorgt ervoor dat je de zelfde symptomen als in de overgang ervaart.)

Tijdens de pre-menopauze (ook wel overgang genoemd in het spraakgebruik) zal je gaan merken dat de menstruatie verandert – minder regelmaat en/of zwakkere, sterkere of kortere bloedingen. Soms merk je echter niets tot het opeens stopt.

In deze periode hebben veel vrouwen al last van overgangsklachten, al worden ze vaak niet als zodanig herkend. Het komt regelmatig voor dat vrouwen hierdoor denken of te horen krijgen dat ze overwerkt, overspannen of zelfs burn-out zijn.

De overgang ontstaat door het verouderen (atrofie genoemd) van de eierstokken. Dit begint al rond het 35e levensjaar. Het gevolg hiervan is een verlies aan hormoon producerende stoffen en een vermindering van eitjes die bevrucht kunnen worden.

Dit gebrek aan hormonen en dan met name oestrogenen kan er al in een vroeg stadium (soms al met 35-40 jaar) voor zorgen dat je allerlei overgangsklachten krijgt zoals:

* opvliegers

* hartkloppingen

* hoofdpijnen

* slapeloosheid

* stemmingswisselingen

* duizeligheid

* concentratiestoornissen

* geheugenstoornissen

* gewrichtspijnen

Je ziet, het is niet raar om overgangsklachten te hebben ondanks dat je verder nog niets aan je menstruatie merkt. Dus ook al ben je nog vrij jong, je kunt al in de overgang zijn. Laat voor de zekerheid echter wel door de dokter controleren of er niets anders met je gezondheid aan de hand is.

Wil je reageren, dat kan hier onder.

Over de schrijver
els gerrits
Door

els gerrits

op 27 Oct 2011

hoi Linda , leuke site waar je veel over kan lezen ,en sommige klachten merk ook ,en wat het allemaal doet fijn dat je dit doet ,ik heb er wat aan zeker voor die dingen die ik merk en lees het hier wat ik kan doen, zoals voor botontkalking en artrose, ik merk ook andere dingen die ik eerst niet had en nu wel, rare dingen hoor zoals dat je benen flinke irritatie,s aan jeuk voorkomt , ik heb nu mentholgel daar voor en helpt, verder merk ik niet veel,daarvan , succes met verder ontwikkeling ,ik blijf je volgen , GR els gerrits ,

Reactie plaatsen