Klachten tijdens de overgang waarover je niet vaak hoort

Klachten tijdens de overgang waarover je niet vaak hoort

Er zijn een aantal klachten tijdens de overgang waar je niet vaak over hoort. Ze komen echter wel vaak voor tijdens de overgang.

  • Verandering in libido. Soms meer, maar vaak  minder zin in vrijen. Meer behoefte aan intimiteit. Meer tijd nodig om in de stemming te komen.

Tip: Heb je minder zin in seks, drink ’s avonds gemberthee.
Kook een stukje gember in water,
Laat 10 minuten trekken, zeef de thee.
En drink daar een paar kopjes van.
(minimaal 10 avonden doen)

  •  Gespannen/pijnlijke borsten.

Borsten kunnen in de menopauze behoorlijk gevoelig zijn vanwege hormonale schommelingen.

Tip: Zorg dat je een goed passende, ondersteunende beha draagt. De band die onder je borsten doorloopt en de cup zorgen voor het grootste deel voor het dragen van je borsten. Niet het strak trekken van de bandjes.

Het kan ook zijn dat je opeens geen beugels meer verdraagt, hoewel je die in het verleden fijn vond zitten.

  • Droge vagina.

    Pijn bij het vrijen doordat de huid van de vagina dunner, gevoeliger en minder (snel) vochtig wordt. Dit kun je grotendeels tegen gaan  door juist vaak te vrijen of jezelf te bevredigen. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de vagina waardoor de conditie beter blijft.

Tip: Zorg er voor dat je voldoende essentiële vetzuren binnen krijgt door het eten van noten, zaden, vette vis en (plantaardige) oliën of een visolie supplement. Dit zal vaginale droogheid verlichten en de huid soepel houden.

  • Last van droge slijmvliezen en/of, droge branderige ogen.

Je maakt minder traanvocht aan waardoor je ogen sneller geïrriteerd raken. Draag je lenzen, dan kan het opeens zo zijn dat je ze niet meer verdraagt. En dat je je gedwongen voelt om weer “tijdelijk” een bril te gaan dragen.

Dit zijn vervelende verschijnselen. Gelukkig zijn deze overgangsklachten meestal tijdelijk.

Hieronder kun je reageren en/of je eigen ervaring vertellen.

Wil je meer over de overgang weten, kijk dan eens op:
https://www.sprankelendleven.nl/e-boek/

Over de schrijver
Lammie
Door

Lammie

op 04 Sep 2012

Ik werd voor 2 jaar geleden erg ziek,hield vocht vast kon de trap niet meer opkomen.Mijn baan als taxichauffeuse lukte niet meer.Ik was bij inspanning kortademig,dus onderzoeken bij longarts heb 30 jaar astma.Daar kwam uit bij inspannig ging er te weinig bloed naar het hart combinatie van,longklachten en hartspier te stug.Ik begon van gewicht maar aan te komen,terwijl ik gezond at.Toen bleef de menstruatie weg en toen erge opvliegings,snachts niet slapen.Ben naar een iriscopist geweest,druppels gekregen maar deze hielpen een week was toen hel fit,maar na een week was dit weer over,toen tabletjes om te slapen gekregen maar ik sliep wel maar was er heel suf van dus ook weer mee opgehouden.Ik gebruik nu isovlonen,en de dietiste heeft me advies gegeven om volkorenproducten te eten,mijn gewicht schiet niet meer omhoog.Maar dat slapen blijft een probleem,en op het ogenblik veel last van de gewrichten en schiet mij zomaar in de rug.Met vakantie in een warm land is een ramp krijg dan allemaal vocht in de benen kan dan geen schoenen aan terwijl ik plastabletten krijg helpt dan niet.Al met al ik vind de overgang een vreselijke tijd,humeurig nergens meer zin aan ik was altijd een vrolijke meid ben nu een saggerijn.En mis mijn baan heel erg nu je in de wao zit en elke dag thuis verschrikkelijk ben je nog maar 59 jaar.Ik doe er alles aan goede voeding,isovlonen vit d multivitaminen vit b.Ik zou niet weten wat ik er nog aan moest doen en ik voel mij belabberd smorgens al bij het opstaan.Dit was mijn verhaal groetjes Lammie.

Reactie plaatsen