Deze tips helpen je door de overgang

Deze tips helpen je door de overgang heen. Vrouwen in de overgang ervaren biologisch gezien allemaal hetzelfde zoals een vermindering van de aanmaak van oestrogenen en progesteron.

Toch is de lichamelijke en geestelijke reactie hierop heel verschillend. Natuurlijk iedereen is anders en ieder lichaam reageert anders. Maar, als je naar het gemiddelde kijkt zie je dat vrouwen die het geestelijk zwaar hebben, de overgangstijd negatiever ervaren en tegen meer problemen aanlopen.

Dat is eigenlijk heel logisch. Ook binnen de medische wetenschap accepteert men steeds meer dat lichaam en geest één zijn, of op zijn minst elkaar beïnvloeden.

Met andere woorden; je gedachten, gevoelens en levensomstandigheden hebben een grote invloed op je gezondheid, op hoe jij je voelt. En het lijkt erop dat tijdens de overgang dit zo mogelijk nog meer invloed heeft.

Wat kan je daar nu zelf aan doen? Je levensomstandigheden en je problemen verander je niet zo maar. Maar je kan er wel wat positiefs tegenover zetten. Dan zal je merken dat alles langzaam (soms zelfs snel) verbetert.

Deze tips helpen je door de overgang heen.

Wordt je bewust van wat voor jou gezond makend werkt, wat je kracht geeft. En pas dit zo veel mogelijk in je leven toe. En ontdek wat voor jou afbrekend werkt, energie vreet, stress geeft. En probeer dit zo min mogelijk te doen en/of verander je eigen gedachten of gevoelens daarover.deze-tips-helpen-je-makkelijk-door-de-overgang

Wat werkt ontspannend voor jou? wandelen, naar de sauna, met vriendinnen stappen, een cursus volgen, je hobby uitoefenen, een goed boek lezen, in de tuin werken, sporten, mediteren, yoga.

 Lach je veel? Zie weer de gekke dingen in sommige situaties. Vooral in de omgang met kinderen kan dat er voor zorgen dat je soms samen een onbedaarlijke lachbui kan hebben. Ook glimlachen om jezelf of een situatie werkt ontspannend.

 Welke mensen geven je steun en positieve gevoelens, welke mensen slurpen energie? Neem zo veel mogelijk afstand van mensen waarbij jij het gevoel hebt dat je het nooit goed doet. En mensen waarbij jij je na een ontmoeting moe en uitgeblust voelt. Ontmoet juist wel de mensen waar je blij van wordt en die je energie en steun geven, waarmee je kan lachen.

 Wat doe je in het weekend, zorgt dat voor ontspanning of geeft het juist stress en ben je blij als het weekend weer voorbij is en waarom?

 Heb je wel of niet vertrouwen in de toekomst? Schrijf de dingen op die je graag nog wilt doen in je leven. Hoe wil je dat jouw leven er over 5, 10, 20 of 30 jaar uit ziet. Zie het plaatje voor je en geniet ervan.

Wat doe je als je somber voelt, boos of verdrietig, in de put zit, gestrest voelt. Vind jij jezelf dan zielig en ga je helemaal in het gevoel mee. Of onderneem je dingen, kom je in actie om er juist uit te komen. Ga bijvoorbeeld voor de spiegel staan. Recht je rug. Hef je hoofd op en lach 5 minuten tegen jezelf. Hoe onecht dat in de eerste instantie ook is. Je zal merken dat het je goed doet.

Met welke dingen in je leven ben je blij, voel je je goed? En wat kost energie? Kijk bijvoorbeeld naar je relatie, werk, gezin, vrienden, familie, vrije tijd, hobby’s, je huis, woonomgeving. En ontdek wat je kan en wil veranderen/aanpassen.

Leef je je eigen leven of laat je je leven door wat er om je heen gebeurd. Neem je je eigen beslissingen, zorg voor doelen, eigen ideeën, idealen en oordelen.

Ben je religieus, godsdienstig, humanistisch, geloof je in een scheppende kracht?

Heb je een plekje in huis waar je je kan ontspannen?
eigen-plek

Kijk eens heel eerlijk naar je zelf, schrijf de antwoorden op en ga er mee aan de slag. Je zal ervaren dat je met deze tips makkelijker door de overgang komt.
EFT kan daar een grote hulp bij zijn.

Wil je meer over de overgang en de menopauze lezen, ga dan naar deze link voor het e-boek: Menopauze…Een nieuw begin (de verborgen kracht van de overgang)

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen