Tekenen van een naderende overgang

Wat zijn nu eigenlijk tekenen van een naderende overgang.Veel vrouwen hebben geen idee dat ze met rasse schreden de overgang naderen. Of misschien al in de overgang zitten. Toch zijn er vaak allerlei tekenen. Je eerste grijze haren verschijnen. Je krijgt ondertussen wel erg veel lachrimpeltjes en blijft misschien wat moeilijker op gewicht.

Je slanke middel verdwijnt, je staat wat vaker met een pincet voor de (vergroot)spiegel. Je schaamhaar wordt dunner en verschiet van kleur.

Zo rond je veertigste of vijfenveertigste, begint je lichaam te laten zien, dat je je jeugd achter je hebt gelaten.

Ook al willen we er nog niet aan, je ontdekt dan de tekenen van een naderende overgang

Het kan zelfs zijn dat je je verraden door je lichaam voelt. Je bent in de bloei van je leven. Geniet volop van alles en dan krijg je de overgang…Je merkt een verandering in je menstruatie, krijgt opvliegers of last van nachtzweten. Dan weet je een ding zeker, het is zo ver. Je bent in de overgang.

Het is goed om je te realiseren dat je in de overgang zitDat het slechte slapen, de vermoeidheid, vergeetachtigheid, concentratie problemen, de plotseling optredende stress en stemmingswisselingen, etc. een verandering in je lichaam en leven aankondigen.

Hoe kan je beter met de menopauze omgaan,

Wees lief voor je zelf,  luister naar je lichaam en je geest. Dan hoeft de overgang niet met je op de loop te gaan en blijf je zo veel mogelijk baas over je eigen lichaam, gevoel en emotie.

Kom je met je overgangsklachten bij een arts laat je dan niet naar huis sturen met het verhaal dat je nog veel te jong bent om in de overgang te zitten. Veel artsen zijn niet echt op de hoogte van de overgang en bijkomende klachten. Jij kent je eigen lichaam. Zoek een arts die dit respecteert.

En wil je meer lezen dan kan dat hier op het blog of in het e-boek, Menopauze… een nieuw begin

Het is interessant als je je eigen ervaring hieronder wilt delen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen