Maak jij wel eens goede voornemens? Gooi ze maar meteen in de prullenbak die goede voornemens. De meeste goede voornemens stranden toch!
Wil je weten waarom en hoe je dat kan veranderen? Want dat je dit kan veranderen is zeker. Iemand die daar een jarenlange studie van heeft gemaakt is Joe Dispenza.
Blue Monday, is zo’n dag waarvan sommige onderzoekers zeggen dat het een van de treurigste dagen van het jaar is. De feestdagen zijn definitief voorbij. Het is vaak grauw, grijs en koud. De meeste goede voornemens zijn al weer in de prullenbak verdwenen. Deze dag schijnt killing te zijn voor goede voornemens.
Waarom zijn goede voornemens altijd zo lastig om uit te voeren. En vooral, uit te blijven voeren!
- Veranderen is lastig. We creëren liever altijd weer dezelfde werkelijkheid.
Ben je vandaag vol goede moed begonnen met afvallen of gestopt met roken, hoor je na een aantal uur een stemmetje in je hoofd: Ik heb eigenlijk wel trek. En ach….ik kan natuurlijk ook morgen beginnen of na het weekend toch….
Waar komt dat stemmetje vandaan
Neurowetenschappers zeggen dat rond je 35e alles zo een gewoonte is geworden dat je persoonlijkheid min of meer vast ligt. Dat houdt in dat we automatische reactiepatronen hebben gecreëerd die vast liggen in onze hersenen. Hierdoor weten automatisch hoe we op gebeurtenissen moeten reageren. En dat is wel zo veilig.
Het gevolg hiervan is dat we het niet nodig vinden om een heel nieuw reactiepatroon aan te leren. Want dat voelt onveilig. Dan stap je immers uit je “comfort zone”.
Als we tegen de 40 zijn, stoppen we met leren en krijgt voelen de overhand. Voelen gaat het denken veranderen. Je beoordeelt dan alles op hoe het zal voelen . en als het niet goed voelt, doe je het niet. Voor vrouwen geldt dit over het algemeen nog sterker dan voor mannen.
Maar ja… dat gevoel komt dus voort uit ervaringen uit het verleden. Je geeft jezelf op deze manier niet veel ruimte voor nieuwe onbekende of ongewone ervaringen.
Als je echt wilt veranderen moet je anders gaan denken en handelen en dat terwijl de omstandigheden niet veranderen !
Dat is dus lastig.
- Nieuwe gedachten veranderen je leven maar omdat je omgeving je gedachten stuurt is het lastig om opeens anders over iets te gaan denken.
- Jouw werkelijkheid wordt gekleurd door ervaringen uit het verleden. En als we blijven denken zoals we altijd hebben gedaan creëren we dus hetzelfde als altijd.
Om te veranderen moeten we anders denken en handelen.
En dat is het probleem. Je kan je bewust wel voornemen om te veranderen. Het lastige is alleen dat ons lichaam en onze gedachten, zich het lekkerst voelen in de oude situatie.
De hersenen veranderen door elke nieuwe ervaring. Dat betekent dat als je wilt veranderen omdat je niet blij bent met omstandigheden in je leven. Dat je dan nieuwe dingen moet gaan leren, nieuwe informatie verzamelen, nieuwe ervaringen gaan hebben. Zo dwing je de hersens om op een andere manier te gaan werken.
De neurowetenschap stelt dat nieuwe kennis, nieuwe reacties, onze hersenen dwingt om nieuwe (neuro)verbindingen te maken. En als je steeds op deze nieuwe manier blijft denken en handelen, bevestig je die verbindingen en worden ze definitief. Het gevolg is…je hebt een nieuwe gewoonte gecreëerd. Ben je eenmaal zover. Dan is het geen probleem meer om niet meer te roken of een gezonder eet- en bewegingspatroon te volgen.
Maar ik heb het me voorgenomen, ik wil toch echt. Waarom is veranderen dan zo lastig?
- In je hersenen maak je bij elke gedachte die hebt een chemisch stofje aan. Dit stofje zorgt er voor dat jij je binnen een paar seconden net zo voelt als de gedachte die je hebt. Je gaat je dus voelen zoals je denkt.
- Wanneer je iets wilt veranderen en dus anders over iets gaat denken en handelen, dwing je je hersens nieuwe verbindingen te maken. Maar om het vol te houden, daar is wilskracht voor nodig.
Stel je hebt opeens onzekere gedachten, wat gebeurd er dan…?
Deze gedachten zetten je lichaam aan om je te voelen zoals je denkt. De gedachten creëren stofjes waardoor je hersenen en je lichaam zich binnen enkele seconden onzeker gaat voelen. Je gaat denken zoals je voelt en voelen zoals je denkt. Deze cyclus versterkt elkaar. Daardoor komen er meer stofjes vrij die dat gevoel versterken etc. uiteindelijk creëer je een onzekere zijns-toestand en krijgt je gevoel de overhand.
- En als je gedachten je gevoelens niet overstijgen verander je dit nooit.
Stel dat je je al 10 jaar lang verdrietig voelt. Je voelt en denkt op die manier. Je hebt je lichaam geconditioneerd met een overvloed van deze chemische emoties. Jouw lichaam krijgt zoveel informatie over verdriet dat het zich heeft geïdentificeerd met je geest. Het gevolg; je lichaamshouding is verdriet, je lopen, je denken , je praten. Alles straalt verdriet uit.
Je vrienden proberen je mee uit te nemen, af te leiden. Maar jij zegt; nee dank je, ik voel me rot. Dan ben ik een blok aan jullie been. Ik heb toch nooit echt plezier. Je zwelgt als het ware in je verdriet.
Maar op een ochtend word je wakker. En je besluit…nu is het genoeg. Ik heb 10 jaar verdriet gehad. Ik wil weer leven. Ik ga alles doen om weer gelukkig te zijn.
Je springt je bed uit, maakt een heerlijk ontbijt klaar en gaat een lekkere wandeling maken en genieten van de natuur.
- Goed zo…je handelt niet meer op de oude manier, je hebt geen verdrietige gedachten meer en je hersens maken niet meer van die stofjes aan.
Het stemmetje:
- Na een aantal uren beginnen de cellen die door de hersenen worden aangestuurd, de stofjes waar ze al 10 jaar aan gewend zijn, te missen. Bepaalde circuits worden geactiveerd zodat je weer gaat denken op de manier waarop het lichaam is geprogrammeerd.
- Ook de hypothalamus merkt dat er niet voldoende stofjes meer zijn en die seint naar de hersens dat je weer moeten denken zoals je je voelde.
- En binnen een paar seconden hoor je een stemmetje dat zegt; je hebt nu wel weer genoeg gedaan. Ga morgen maar verder.
Omdat je dat stemmetje gelooft, ben je weer terug bij af en zijn je lichaam en je geest weer onder gedompeld in de oude situatie waarin ze zich comfortabel voelen.
Kan je dan niet veranderen?
- Jawel maar daar is wilskracht voor nodig.
- Lichaam en geest moeten samen werken als je wilt veranderen.
Wanneer je jaren lang volgens hetzelfde patroon hebt geleefd, je hebt een gedachte of handeling steeds herhaalt dan kom je in een zijns-toestand. Het lichaam beheerst je geest. Je lichaam weet het dan beter dan de geest. Voelt zich comfortabel en heeft geen behoefte aan verandering.
Verander je toch, dan merk je dat de interne prikkels veel sterker zijn dan die van buitenaf. De oude verbindingen in je hersenen die gevoed zijn door de stofjes gecreëerd door je gedachten, willen in stand gehouden worden. Dan komt dus dat stemmetje.
- Veranderen vraagt wilskracht., anders denken en handelen. Wanneer je iets nieuws leert en er naar handelt, maak je nieuwe verbindingen in je hersenen aan. Door het steeds opnieuw te doen maak je die verbindingen sterker en creëer je een nieuwe gewoonte.
- Wanneer je alleen in gedachten leert en oefent, maak je ook nieuwe verbindingen aan. Als je hersens zich echt ergens op focussen, zien ze geen verschil tussen binnen en buitenwereld.
Je kunt veranderen door in gedachten en doen, een nieuwe eigen weg te ontwikkelen. Zo creëer je een nieuwe zijns-toestand en breek je met je oude Ik.
Wil jij jezelf en daarmee je leven positief veranderen. Vind je het lastig om dat in je eentje te doen en kan je er wel wat steun bij gebruiken.
Dan is dit een heel fijn online programma. Je ontdekt hierin hoe je met eenvoudige, maar heel effectieve technieken, veranderingen in je leven krijgt. Krijg meer zelfvertrouwen, meer optimisme en meer plezier in je leven.