Hoe kan ik osteoporose- botontkalking verminderen? - 3
28 december 2021 

Hoe kan ik osteoporose- botontkalking verminderen? - 3

Hoe kan ik osteoporose verminderen? Er zijn natuurlijke middelen die helpen om osteoporose te verminderen c.q. te vertragen. Hoe vroeger je hiermee begint hoe beter. Vaak wordt een slechte basis al in de jeugd gelegd door verkeerd samengestelde voeding. Schade die hierdoor aan de darmfunctie toegebracht wordt is een van de belangrijkste oorzaak van verzuring en daardoor botontkalking.
Dit is deel 3, klik hier voor deel 2 en deel 1.

Bij een gezonde volwassene worden voortdurend microscopisch kleine deeltjes in het bot afgebroken en er wordt weer nieuw bot aangemaakt. Bot is levend weefsel dat steeds wordt afgebroken en vernieuwt. Dat proces heet de botombouw cyclus. Meer dan 10% van je botten wordt ieder jaar vernieuwd. Na het 35ste jaar echter, is de aanmaak van botweefsel even groot als de afbraak. Dat blijft zo tot ongeveer het 45e jaar. Na je 45e  wordt er meer bot afgebroken dan opgebouwd. Je botten worden steeds poreuzer en brozer, daardoor kwetsbaarder en zullen sneller breken.

Een van de oorzaken van botontkalking is, dat in de loop der jaren mineralen uit de botten verbruikt zijn om het overschot aan zuren in je lichaam te neutraliseren.

Aanhoudende stress zorgt voor verzuring van ons lichaam.  Zoals chronisch verdriet, voortdurende ergernis, ernstige zorgen,  lichamelijke stress bij zware lichamelijke arbeid. Ook ook voedingsgewoonten kunnen een cruciale rol spelen in de verzuring van ons lichaam.

Als vrouw heb je daar na de menopauze nog meer last van botontkalking:

 1. Omdat er minder oestrogeen en progesteron door je lichaam wordt geproduceerd en deze hormoonstoffen remden vroeger de botafbraak.
 2. Je krijgt last van een overschot aan zuren. Dit omdat je de zuren niet meer, maandelijkse, met de menstruatie uitscheidt. Je moet deze zuren zuren nu, net als de man, via de stofwisseling kwijt raken. Heb je als man een verzuurd lichaam dan kan dat b.v. minder haren tot kaalheid veroorzaken, artritis/artrose, jicht en ischias. Als vrouw loop je nu ook de kans dit te ontwikkelen. Vaak heb je al lang van tevoren signalen gekregen zoals pijnlijke spieren en botten.

Het is absoluut nutteloos veel melk en calciumtabletten te gebruiken

Veel melk drinken met extra calcium, is dat dan goed?  Helaas, dat is helemaal verkeerd. Om de kalk uit melk om te zetten naar kalk in de botten heb je magnesium nodig. Maar daar is over het algemeen te weinig van aanwezig, het zit niet meer voldoende in ons eten. In de botten echter, zit nog een reserve van de magnesium, scheikundig verbonden aan de kalk waar onze botten uit bestaan. Al die kalk- en de calciumtabletten moeten op een of andere manier voor het lichaam beschikbaar worden gemaakt, dus haalt onze chemische fabriek het magnesium uit de botten. Het gevolg is verzwakking van de botten.

Wat kun je zelf doen om zo min mogelijk last van osteoporose te krijgen:

 • Gezonde voeding voor je skelet. Dit moet veel vitamine D, calcium, magnesium, zink, selenium en (dierlijke) eiwitten bevatten. Ook vitaminen B6, B11, B12, K en C ziijn belangrijk.
 • Calcium gedurende het hele leven belangrijk. Je wilt immers dat je botten zo stevig mogelijk zijn op het moment dat de, onvermijdelijke, botafbraak begint.
  Een volwassene heeft 800 à 1000 mg calcium per dag nodig. De gewone maaltijden, ontbijt, lunch en avondeten, leveren ieder zo’n 300 mg calcium. Om meer calcium binnen te krijgen gebruik je calciumrijke voedingsmiddelen zoals: zuivelproducten, al zetten veel wetenschappers tegenwoordig een vraagteken bij de calcium opname door ons lichaam uit melk (zie hierboven). Sojamelk en in groenten zoals boerenkool en Amsoi (zit ook boordevol vitamine E), peulvruchten, noten, zaden en gedroogd fruit en zeevruchten. Soms is het belangrijk calcium als voedingssupplement in te nemen.
 • Vitamine D, zit (met kleine hoeveelheden) in vlees, volvette kaas, margarine (ben ik geen fan van) eieren, en vette vis. Voor vegetariërs bestaan er supplementen gemaakt uit wolvet.
  Via eten krijg je hooguit 15% binnen van wat je nodig hebt aan vitamine D. De rest moet je via zonlicht of een supplement binnen krijgen.  Een tekort aan Vitamine D leidt ook tot zwakke spieren. De meeste vrouwen boven de 50 jaar doen er daarom goed aan een supplement D3 in te nemen van 1000 IE per dag. Een goede bijkomstigheid is dat dit ook het risico op diverse vormen van kanker verkleint.
 • Voedingsmiddelen met fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen). Deze zitten bijvoorbeeld in Soja, sojaproducten en lijnzaad.
 • Weinig of geen alcohol. Alcohol heeft direct een negatief effect op de botten.
 • Niet roken. Roken is slecht voor de algehele gezondheid en heeft een negatief effect op botverlies. Heb je ondersteuning nodig om te stoppen met roken, klik dan hier: Stop eenvoudig met roken
 • Bewegen. Iedere dag je botten minimaal 30 minuten belasten houdt ze langer sterk. Botten passen zich aan aan de eisen die aan hen gesteld wordt. Als je een half jaar lang het bed moet houden kan je zelfs 30 % aan botmassa verliezen. Puur omdat ze niet belast worden. Daarom is wandelen, tuinieren en dansen beter voor het behoud van sterke botten dan zwemmen en bijvoorbeeld fietsen.  Alhoewel ook hier geldt…iets is beter dan niets. Heb je lange tijd niets gedaan, begin dan met wandelen en bouw het langzaam op. Bijvoorbeeld 5 minuten en iedere dag een paar minuten erbij tot je aan zo’n 15 tot 30 minuten zit, minimaal 5 dagen per week. Realiseer je ook dat blijven bewegen belangrijk is, anders neemt het effect op je botten weer af. Heb je heel weinig tijd om te bewegen, , dan is dit 4 minuten per dag programma  ideaal.
 • Ontstress, onderneem activiteiten die voor ontspanning zorgen.
 • Wat heel goed kan helpen bij ernstige botontkalking zijn calcium-magnesium tabletten, aangevuld met vitamine D3, alsmede calcium floratum.

Ontzuur je lichaam

Dit kan zelfs helpen bij vergevorderde verzuring waaronder ook osteoporose valt. Je kan zelf, thuis, al veel doen. Je kunt echter ook ondersteuning zoeken van een alternatieve geneeskundige (-arts)

 1. Ontzuur door verandering van levensomstandigheden zoals vermindering van stress en verandering van je voedingspatroon. Goede voeding is voor minstens 80% basisch en maximaal 20% zuur.
 2. Het innemen van Baking soda (soda bicarbonaat) is een goede ondersteuning bij het ontzuren van je lichaam.
 3. Neem suppletie van mineralen en spoorelementen in.
 4. Een goede ontslakkende thee werkt ook ondersteunend.
 5. Je huid is het grootste uitscheidingsorgaan. Hiervan kun je gebruik maken door het nemen van hoog-basische baden.
 6. Beweeg dagelijks minimaal een kwartier waarbij je je lichaam belast.
Over de schrijver
Reactie plaatsen